Facebook заведе дело срещу украинец, обвинен в това, че е извлякъл данни за повече от 178 милиона потребители на социалната мрежа. Хакерът на име Александър Солонченко се е възползвал от експлойт във функцията за добавяне на контакти във Facebook Messenger, използвайки автоматизирана програма, която имитира Android устройство. Чрез нея той предложил на Facebook милиони телефонни номера и събрал данните, когато сайтът върнал информация за свързаните с тези номера акаунти.

Деянията на хакера са от периода между януари 2018 и септември 2019 г., когато Facebook е успял да реагира и е блокирал програмата. Няколко месеца по-късно украинецът започнал да продава данните на черно в интернет. Facebook го открил, когато Солонченко използвал данните си за форума, където продавал, когато се регистрирал, за да кандидатства онлайн за работа.

Освен от Facebook мъжът откраднал данни и от други места, включително голяма украинска банка. В съдебния си иск Facebook иска забрана за мъжа да продава откраднатите данни и да използва социалната мрежа. Това илюстрира решимостта на Facebook да демонстрира нулева толерантност и така да обезкуражи други хакери.


Снимка: Pikrepo

Виж още: iPhone 14 ще запази грозния прорез, твърди нов слух