Ако искате да изтеглите или надстроите до Windows 11 и отидете в търсачка, за да намерите файловете и да го направите, трябва да бъдете много внимателни. Според последните доклади хакерите в момента използват нова кампания, в която може да изтеглите фалшива програма за актуализиране на Windows 11, която може да остави системата ви заразена със зловреден софтуер.

Тази нова кампания е насочена специално към хора, които се обръщат към търсачките, когато искат да изтеглят Windows, ако техните устройства не отговарят на минималните спецификации. Те изпращат тнищо неподозиращите потребители до официално изглеждащ, но фалшив уебсайт на Microsoft с бутон „Изтегляне сега“ на Windows 11. Уебсайтът има официални лога на Microsoft, любими икони и дори официални изображения на Windows 11. Към момента на писане уебсайтът вече не е достъпен.

Ако потребителят е щракнал върху бутона „Изтегляне сега“ или е посетил уебсайта, ISO файл ще бъде изтеглен. Когато се отвори, този ISO файл има вграден зловреден софтуер, който е известен като крадец на информация. Хората от CloudSEK нарекоха този нов крадец на информация Inno Stealer и вярват, че той пуска четири файла в нищо неподозиращи системи.

Файловете могат да премахнат антивирусната програма и да събират бисквитки от вашите уеб браузъри, съхранени пароли, данни на файловата система или дори елементи от клипборда ви. Всичко това ще бъде направено през нощта, съхранено и криптирано с команда PowerShell, след което ще бъде изпратено до сървъра на хакера.

За да не станете жертва на този вид експлойти, винаги е най-добре да проверявате URL адреса на уебсайта, който посещавате, особено след като го намерите в търсачката. Също така е добра практика никога да не изтегляте ISO файлове от неофициални източници и да поддържате антивирусната си защита актуална, за да гарантирате, че има най-новите актуализации на дефинициите, които сканират за новите заплахи като тази.

Що се отнася до изтеглянето, инсталирането и ъпдейта до Windows 11, Microsoft призовава потребителите да изчакат и да актуализират до новата операционна система чрез Windows Update на съвместими компютри. Ако желаете да изтеглите, най-добре е да използвате официални инструменти на Microsoft, като инсталационния асистент или инсталационния носител, или дори да регистрирате компютъра си в програмата Windows Insider.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 приложение за достъп до Google Play Store се оказа малуер