Внукът на Робърт Опенхаймер е сред известните личности, подписали ново отворено писмо за опасностите, които изкуственият интелект представлява за планетата.

То е публикувано от основаната от Нелсън Мандела група The Elders съвместно с Института за бъдещето на живота и призовава глобалните отговорни лица да "покажат дългосрочно лидерство по отношение на екзистенциалните заплахи", включително "неуправляемия изкуствен интелект" и ядрените оръжия.

Към Чарлз Опенхаймер, основал проекта "Опенхаймер", за да продължи мисията на дядо си за смекчаване на научния прогрес с "международно сътрудничество и единство", се присъединиха стотици други хора, сред които британският милиардер Ричард Брансън, пионерът в областта на ИИ Джефри Хинтън, писателката и вдовица на Карл Сейгън Ан Друян и музикантът Питър Гейбриъл. В него те предупреждават, че светът "е в сериозна опасност", докато се сблъскваме с опасностите на ИИ.

"Изправени сме пред редица заплахи, които излагат на риск цялото човечество", се казва в писмото. "Нашите лидери не реагират с необходимата мъдрост и спешност."

Наред с разглеждането на въпросите, свързани с изкуствения интелект и ядрените оръжия, писмото призовава световните лидери "спешно да отговорят" и на продължаващите опасения, свързани с пандемиите и изменението на климата.

"Възможно е да се случат и по-лоши неща", продължава писмото. "Някои от тези заплахи застрашават самото съществуване на живота на Земята. Все още не знаем колко значими ще бъдат нововъзникващите рискове, свързани с изкуствения интелект."

"Намираме се", се казва в писмото, "на ръба на пропастта". Опенхаймер заяви, че целта на призива за действие е "да се засили единството".

"Всички знаем, че краткосрочните политически разделения са грешен начин за справяне с нашите проблеми - и възможности", пише той.

Тази декларация срещу разделението се повтаря и в самото писмо, което "призовава световните лидери да работят заедно, за да се справят по-решително с тези екзистенциални заплахи".

"Приветстваме хората от всички общности, поколения и политически възгледи да се присъединят към нас в искането за смело вземане на решения", продължава писмото, "в името на общото ни бъдеще".

Въпреки че Опенхаймер е останал в съвременната история само като "разрушител на светове", създал ядрената бомба, животът на физика след проекта "Манхатън" е посветен на неразпространението на ядрените оръжия и разоръжаването - може би като покаяние за това, което е направил.

Неговият внук явно се опитва да съхрани визията на знаменития си прадядо за мир в условията на студен научен прогрес и заедно със стотици други хора призовава лидерите да направят нещо по отношение на тези екзистенциални рискове, преди да е станало твърде късно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вентилаторът на PS5 работи различно според нуждите на всяка игра