Въпреки надеждите на мнозина, изглежда, че настоящият спад в курсовете на криптовалутите не е бил достатъчен, за да постави значителна спирачка пред текущите въздействия върху околната среда от добива и използването на тези цифрови валути.

Британският ежедневник The Guardian попита Алекс де Врийс, който е специалист по данни в нидерландската централна банка и основател на Digiconomist (услуга, която проследява устойчивостта на криптовалутите), за сегашния климат. Като се има предвид, че енергията, необходима за копаене на тези монети, често се диктува от пазарната им стойност, имаше вероятност околната среда да си почине малко поради текущия крипто срив, който някои валути преживяват. Въпреки това Де Врийс обяснява защо това не е така, поне все още.

Въздействието върху околната среда от копаене на криптовалута надхвърля само планирания и осъзнат акт на копаене. Нарастването на закупуването на съоръжения и търсенето на части, способни да постигнат добри резултати, играят своя роля от страна на производството.

След като тези съоръжения за добив са закупени и настроени, няма много причина да ги изключвате. Освен ако цените на дигиталните монети не спаднат под цената на единица енергия, необходима за копаене, стимулът да го изключите просто не съществува. Освен това има много хора, които може да не забележат влиянието чак до по-късен етап. Ето едно деликатно напомняне да изключите вашата платформа за копаене, ако вече не сте го направили.

Така от индивидуална гледна точка въздействията върху околната среда невинаги са толкова големи, но Де Врийс продължава да показва мащаба на някои от тези операции. Той изчислява, че биткойн консумира около 204 тераватчаса електроенергия всяка година. Това е повече от Тайланд и цял куп други страни. Това е само една криптовалута. Твърди се, че Ethereum използва около 104 TWh годишно и дори dogecoin хаби 4 TWh на всеки 365 дни.

Въпреки текущите криптографски сривове тези числа не са се променили наистина през последния месец. Това показва, че дългосрочното използване на енергия от тези валути ще отнеме време, за да намалее. По-рано експертът е изчислил, че биткойнът ще трябва да падне до 8000 долара, за да доведе до значително намаляване на емисиите, но вероятно все още ще използва около 60 TWh годишно.

Трудно е да се види как криптовалутите някога би могло да се окаже, че си струват енергията, която консумират, за да съществуват, особено с постоянни числа като тези. Изглежда, че ще са необходими много по-готини нови възобновяеми енергийни източници, за да направим това жизнеспособно.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Над 200 млрд. долара изчезнаха от криптопазара за един ден