Биткойнът падна под 26 000 долара за първи път от 16 месеца на фона на по-широка разпродажба на криптовалути, която изтри повече от 200 милиарда долара от целия пазар за един ден.

Цената на биткойн падна до 25 401,29 долара в четвъртък според Coin Metrics. Това е първият път, когато криптовалутата потъна под нивото от 26 000 долара от 26 декември 2020 г.

Оттогава биткойн намали загубите си и последно се търгува на 28 569,25 долара, което е спад от 2,9%.

Етерът, втората по големина цифрова валута, падна до 1704,05 долара за монета. Това е първият път, когато дигиталната пара падна под границата от 2000 долара от юни 2021 г. Етерът за последно падна с 8,8% при цена от 1937,88 долара.

Инвеститорите бягат от криптовалутите в момент, когато фондовите пазари се сринаха от върховете на коронавирус пандемията поради страхове от покачващите се цени и влошените икономически перспективи. Данните за инфлацията в САЩ, публикувани в сряда, показват, че цените на стоките и услугите са скочили с 8,3% през април: по-високо от очакваното от анализаторите и близо до най-високото ниво от 40 години.

Също така върху поведението на търговците тежи и падането на измъчения протокол за стабилни монети Terra. TerraUSD, или UST, трябва да отразява стойността на долара, но той падна до по-малко от 30 цента в сряда, разклащайки доверието на инвеститорите в така нареченото децентрализирано финансово пространство.

Stablecoins са като банковите сметки на едва регулирания крипто свят. Инвеститорите в цифрова валута често се обръщат към тях за безопасност във времена на нестабилност на пазарите. Но UST – „алгоритмична“ стабилна монета, която е подкрепена от код, а не от пари, държани в резерв – се бори да поддържа стабилна стойност, докато притежателите масово се стремят да се освободят от нея.

Инвеститорите се страхуват от последиците за биткойн. Luna Foundation Guard – фонд, създаден от създателя на Terra До Куон – беше натрупал биткойни за милиарди долари, за да помогне в подкрепа на UST по време на криза. Страхът е, че Luna Foundation Guard продава голяма част от своите биткойни, за да подкрепи болния си актив. Това е рискован ход не на последно място защото биткойнът сам по себе си е невероятно променлив актив.

Последствията от срива на Terra доведоха до опасения от „заразяване“ на пазара. Tether, най-голямата стабилна монета в света, също падна под фиксирания си долар в четвъртък, като в един момент падна до 95 цента. Икономистите отдавна се опасяват, че може да не съществува необходимото количество резерви, за да се укрепи обвързаността с долара в случай на масово теглене при паника.


Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита