Бъдещи VR или AR шлемове на Apple ще могат да могат автоматично да регулират лещите, поставени пред очите на потребителя, като използват течности, за да деформират формата на лещата, за да подобрят зрението на потребителя.

Основната идея на добавената реалност и виртуалната реалност е, че потребителят трябва да може да вижда виртуалното съдържание. Като се има предвид, че това обикновено включва използването на дисплей много близо до очите на потребителя - позиция, на която може да е трудно да се фокусира за дълги периоди от време, - производителите на VR шлемове използват оптични лещи, разположени между очите и екрана, регулиращи възприетото фокусно разстояние за потребителя и правещи шлема по-удобен за гледане.

Въпреки че промените, свързани с разстоянието, са относително тривиални проблеми, смяната на лещите може да не е практична. Това може да включва промени в лещите между отделни потребители, които вероятно не споделят едни и същи проблеми със зрението.

В патента, озаглавен „Електронно устройство с регулируема леща“, Apple предлага проблемът с избора и превключването на лещите да бъде смекчен с помощта на единична система от лещи. Този патент се възползва от течността и налягането, за да регулира лещата бързо и с относително малко усилия от потребителя.

В обобщение това, което Apple предлага, е поредица от компоненти на лещите около централна флуидна камера, които могат да бъдат надути и изпразнени от свързана помпа и резервоар. Изтласкването на течността в камерата увеличава нейния обем, изтласквайки свързани лещи навън, или ги кара да се огъват, променяйки техните оптични свойства и следователно - това, което потребителят може да види.

В зависимост от разположението на лещите различните елементи могат да образуват катадиоптрична леща, където дебелината зависи от напълнения с течност участък.

Снимка: Apple Insider

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: