През по-голямата част от 2023 г. цените на Solid-state дисковете, предназначени за персонални компютри, се понижиха до рекордно ниски нива. Стана много по-евтино да надградите своята геймърска платформа, лаптоп или друг компютър с вътрешни SSD дискове. Цените на външните SSD дискове също се понижиха, тъй като те станаха жизнеспособна алтернатива в сравнение със закупуването на външни твърди дискове за архивиране на данни.

Към края на 2023 г. обаче цените на SSD започнаха да се стабилизират и дори да се връщат нагоре, макар и не съвсем до предишните си високи стойности. Това се дължеше на факта, че вече имаше пренасищане на SSD дискове и големите производители на NAND флаш памет решиха да намалят производството си.

Сега доклад на южнокорейска информационна агенция може да показва, че цените на SSD дисковете може да се върнат надолу в близко бъдеще. Според The Chosun Daily четирите най-големи производители на NAND флаш памет (Samsung, SK Hynix, Kioxia и Western Digital) са започнали да увеличават производството в своите заводи.

В доклада се казва, че още през 2023 г. Samsung и SK Hynix са намалили производството на NAND памет до 20%. Western Digital също е намалила производството на NAND паметта си до под 50 процента от капацитета си през миналата година.

През 2024 г. търсенето на този вид продукти вече се е увеличило, особено на NAND памет от висок клас, която може да се използва в центрове за данни с изкуствен интелект. Затова основните производители на NAND памет отново увеличават производството, за да отговорят на това търсене.

В статията се казва:

"Производственият капацитет на NAND флаш паметта на Samsung е нараснал до около 70%, докато SK Hynix увеличава производството на NAND продукти с голям капацитет, като например eSSD с голям капацитет. Western Digital, третият по големина производител на NAND флаш памет, е увеличил степента на използване на производството си до около 90%".

Цялото това увеличено производство може да означава, че цените на SSD дисковете може да се върнат до нивото, което видяхме през по-голямата част от 2023 г., много скоро, може би още през сезона на празничното пазаруване. Това е добра новина за потребителите на персонални компютри, които вероятно ще искат да купуват вътрешни и външни SSD дискове като подаръци за себе си и за други хора.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Тагове: