ASUS ROG Ally X е едно от най-известните устройства, представени на Computex в Тайпе, но се оказва, че това не е единственият портативен компютър за игри, който се предлага.

Още двама производители показаха нови устройства на изложбената площ, а именно MSI с Claw 8 AI Plus и ZOTAC със своя джобен компютър Zone.

MSI дебютира с Claw 8 AI Plus на събитието, въпреки че той беше затворен зад стъклена витрина и на никого не беше позволено да го докосва. Въпреки това всичко се случва само няколко месеца след оригиналния джобен компютър MSI Claw, който тогава получи смесени отзиви.

Едно от най-големите подобрения е преминаването към процесорите Lunar Lake на Intel с изкуствен интелект (от предишните чипове Core Ultra). Излишно е да казваме, че MSI остава един от малкото производители на джобни компютри, предлагащи мощността на Intel.

Компанията също така изтъкна „по-голяма“ батерия, като The Verge съобщи за 80Wh батерия, която би съответствала на ROG Ally X. Това би било значително подобрение спрямо 53Wh батерия на предишния модел.

Иначе можете да очаквате малко по-голям FHD екран (осеминчов, 120Hz VRR, 500 нита), дизайн, като цяло сходен с този на по-старото устройство, и завръщане на поддръжката на Thunderbolt 4 чрез един от USB-C портовете.

Все още няма информация за цената или наличността на MSI Claw 8 AI Plus. Цената на оригиналния модел започва от 699 долара.

Компанията за геймърски компютри и периферия ZOTAC показа на изложението и джобен компютър с Windows 11, наречен Zone. Конзолата Zone е оборудвана с процесор AMD Ryzen 7 8840U, 16 GB RAM (LPDDR5X), 7-инчов AMOLED 120Hz екран (FHD, 800 нита) и 512 GB памет (M.2 2280 SSD).

Батерията на устройството с капацитет 48.5 Wh е значително по-малка от тази на другите два джобни компютъра на Computex (80Wh), като същевременно е малко по-малка от батерията на Steam Deck OLED. Представител на ZOTAC каза, че в резултат на това очаква около 90 минути издръжливост, но е логично да удължите живота на батерията, като играете по-малко взискателни заглавия.

Този джобен компютър има и няколко екстри в сравнение с няколко други продукта, като например предна камера с поддръжка на Windows Hello, скенер за пръстови отпечатъци в бутона за включване и вградена стойка. Zotac Zone се предлага и с два тракпада в ход, който със сигурност ще зарадва някои фенове на Steam Deck.

Други забележителни характеристики включват Wi-Fi 6E, регулируеми аналогови тригери, портове USB 4 и опция за microSD карти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия