Пандемията COVID-19 принуди мнозина да организират виртуални новогодишни събирания и това е много ясно отразено в статистиката на WhatsApp. Приложението за чат на Facebook постави рекорд точно когато 2020 г. приключи, с 1.4 милиарда видео и гласови обаждания, направени в навечерието на Нова година - най-много за един ден в WhatsApp.

Това беше 50 процента скок над събитието от година по-рано и надмина дори ранните дни на пандемията през март 2020 г.

Други приложения също разшириха използваемостта си. Facebook Messenger е имал най-големия в историята си обем групови видеоразговори в САЩ, с почти два пъти повече обаждания, отколкото средната бройка за деня. Facebook Live и Instagram Live също имаха 55 милиона излъчвания по целия свят.

Facebook заяви, че трябва да направи „безпрецедентни подобрения на ефективността“ и по друг начин да укрепи инфраструктурата си, за да се справи с натоварването върху различните си приложения по време на пандемията. Екипите по техническата поддръжка са били в готовност и по време на новогодишната нощ. Ако обаждането ви в WhatsApp е минало безпроблемно, вече знаете защо.

Рекордът на WhatsApp е такъв, който Facebook вероятно няма да има нищо против да запази още дълго време - в идеалния случай масовите ваксинации превръщат личните новогодишни празници отново в реалност. И все пак това показва как интернет разговорите са били от решаващо значение за запазването на традициите в особено труден момент.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници