Визията на Microsoft за бъдеще без пароли е една стъпка по-близо до практическата си реализация. Компанията е получила официален FIDO2 сертификат за биометричната система за удостоверяване под Windows 10, Windows Hello. Това е набиращият популярност стандарт, който заменя традиционните пароли и позволява на операционни системи и приложения да идентифицират потребителите чрез биометрични данни и ПИН кодове.

Сертифицирането е за майския ъпдейт на Windows 10 май (Windows 10 версия 1903), който ще бъде пуснат официално в края на май.

Понастоящем потребителите на Windows 10 могат да използват Windows Hello за достъп до устройствата си чрез пръстов отпечатък или чрез лицево разпознаване на своя компютър.

В блог пост, в който се съобщава за сертифицирането на Windows Hello, мениджърът на екипа на Microsoft за криптографията, идентичността и удостоверяването на автентичността Йогеж Мехта обяснява причините, поради които компанията се опитва да премахне паролите.

„Не харесваме паролите, защото трябва да ги помним. В резултат на това често създаваме лесни за отгатване пароли, което ги прави мишена за хакери, които се опитват да получат достъп до компютъра или мрежата ни“.

Сега, когато Windows Hello получи FIDO2 сертификация, потребителите ще виждат логото на FIDO Certified на новия Windows 10 PCS.

Виж още: Това е дизайнът на iPhone 11. И отново се разчита на прорез? (ВИДЕО)

Сертификатът Windows 10 1903 FIDO2 също ще разшири своето приложение отвъд софтуера на Microsoft и потребителите ще могат да влязат в своя профил в Microsoft и на други поддържани от FIDO сайтове от Mozilla Firefox. Проверката на автентичността на Windows Hello скоро ще е възможна и в браузъра Edge.

Според Microsoft потребителите ще могат да влизат безпроблемно с Windows Hello и в неговите различни приложения и услуги, включително Outlook, Office 365, Skype, OneDrive, Cortana, Xbox Live, Microsoft Store и други.

По всичко личи, че дните на използване на традиционната парола бавно вървят към своя край и за щастие Microsoft и други технологични гиганти като Google напълно възприемат подхода за безпаролно бъдеще.

Тагове: