Последният път когато Google обяви дистрибуцията на различните версии на Android, бе през октомври 2018 г. Може би компанията е чакала известно време, за да има добра новина за най-новия член на семейството Android 9 Pie, и сега най-сетне има такава. Android 9 Pie вече се намира на над 10 процента от използваните телефони и таблети.  

За сравнение пуснатият през август 2017 г. Android Oreo достигна 10 процента през юли 2018 г. и тогава стоеше на 12.1 процента. Android Pie дебютира през август 2018 г. и съответно пресече границата на 10-те процента два месеца по-рано. Говорейки за Android Oreo, двете версии на ревизията 8.0 и 8.1 също отбелязват растеж - сега са на малко над 2 процента от устройствата. Android Oreo и особено Android Pie са базирани на основата на Project Treble, което прави по-лесно за производителите да ъпдейтнат своите телефони до новите версии на Android. Именно Android Oreo e най-разпространената версия на операционната система към момента.

На обратния край е неостаряващата Android 2.3.3-2.3.7 Gingerbread, която не само не иска да умре, но и бележи минимално увеличение с присъствието с от 0.2 на 0.3 процента.   

Ако някои от тези проценти ви се виждат малки и не особено впечатляващи, имайте предвид, че Android пазарът е доста фрагментиран, а към момента в света има около 25 милиарда Android устройства, така че всеки процент представлява 25 милиона устройства.

Тагове: