Microsoft се готви да изпрати напомняния до потребителите на Windows 8.1, че поддръжката ще приключи на 10 януари 2023 г. Софтуерният гигант ще започне да изпраща известия до съществуващи устройства с Windows 8.1 следващия месец, като първо напомняне, водещо до прекъсването на поддръжката през януари 2023 г.

Известията ще бъдат подобни на тези, които Microsoft е използвала в миналото, за да напомня на потребителите на Windows 7 за датите за край на поддръжката. Първоначално Microsoft прекрати поддръжката на Windows 8 през 2016 г., но актуализацията на Windows 8.1 ще преустанови поддръжката напълно през януари 2023 г. Microsoft няма да предлага програма за разширена актуализация на сигурността (ESU) за Windows 8.1, така че фирмите няма да могат да плащат за допълнителни корекции за сигурност и ще трябва да ъпгрейднете или да приемете риска от ползването на софтуер без актуализации на защитата.

Windows 8.1 до голяма степен беше голямо решение за негативния прием на Windows 8. Windows 8 представи нова визия, ориентирана към управление с докосване като бъдещето за Microsoft, но отказа традиционния десктоп и бутона за стартиране по такъв начин, че много потребители на компютри го отхвърлиха. Мобилната операционна система не отговаряше на това, което искаха потребителите, а Windows 8.1 върна бутона Старт в признание от Microsoft, че е объркала подхода.

Въпреки подобренията на актуализацията на Windows 8.1 ерата на Windows 8 ще бъде тази, която Microsoft и много от нейните клиенти ще искат да забравят. Microsoft се опита да модернизира Windows в лицето на конкуренцията на iPad и в крайна сметка вместо това отчужди много от своите лоялни клиенти. Windows 10 пристигна през 2015 г. и върна много от най-смелите промени в Windows 8, а Windows 11 отиде още по-далеч, като премахна т.нар. плочки, подобни на Windows Phone, от менюто „Старт“ и преработи много от древните реликви, които съществуват в Windows от десетилетия.

Потребителите на Windows 8.1 вече ще трябва да решат дали да надстроят операционната си система, или да купят нов компютър. Повечето машини с Windows 8.1 дори няма да поддържат Windows 11, признава Microsoft, поради строгите изисквания на процесора. „Повечето устройства с Windows 8.1 или Windows 8 няма да отговарят на хардуерните изисквания за надграждане до Windows 11, като алтернатива съвместими компютри с Windows 8 и 8.1 могат да бъдат надстроени до Windows 10 чрез закупуване и инсталиране на пълна версия на софтуера“, обяснява Microsoft в публикация.

Това оставя Windows 10 като вероятен път за надстройка, като тази версия ще продължи да се поддържа до 14 октомври 2025 г. Машините с Windows 8.1 няма да спрат магически на 10 януари 2023 г., но без софтуерни актуализации и корекции на сигурността е огромен риск да продължите да изпълнявате ОС догодина. Сайтът за поддръжка на Microsoft има куп често задавани въпроси и статии, които да помогнат на потребителите на Windows 8.1 да ъпгрейднат или преместят файловете си на нова машина.

Снимка: Wikimedia

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: