Китайският гигант Xiaomi изглежда се подготвя да навлезе в още една пазарна ниша. Всички вие повече от вероятно познавате Xiaomi заради техните смартфони, а някои може би са наясно с тяхното портфолио от лаптопи и други технологични продукти, но сега изглежда, че поне няколко персонални компютъра с Windows също са на път.

Двата дизайна очевидно са били сред артикулите, планирани за разкриване на събитието Xiaomi на 1 декември - събитие, което сега се отлага поради кончината на Дзян Дзъмин, бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия. Докато чакаме да бъде насрочена нова дата, изглежда, че два компютърни дизайна все още са били показани на избрани хора малко по-рано.

Да започнем с по-загадъчния от двата. Мини компютърът Xiaomi Host Mini изглежда като дизайн с малък форм фактор (SFF), показан в базово състояние. Това ще рече, че изобразената система има само инсталирано 100W XM22AL5X захранване и нищо друго. Съмняваме се, че Xiaomi ще го продава като такъв комплект, така че останалата част от хардуера, който влиза в кутията, все още не е обявен.

Това, което можем да научим от снимките, включва поддръжка за това, което вероятно е нископрофилна машина, с двуслотови GPU ускорители на Mini-ITX дънна платка. Не сме съвсем сигурни как ще работи такова GPU само със 100 W захранване, но може би това не е последното или единственото устройство, налично в конфигурацията. Кутията също има персонализирана плоча на гърба с изобразена комбинация от клавиши Windows и „M“. Може би Xiaomi планира да промени клавишната комбинация в Windows, която обикновено минимизира всички прозорци и да направи нещо персонализирано с нея? Друг интересен момент е механичният превключвател, монтиран на гърба на Host Mini PC. Също не сме сигурни какво прави, но изтеклите снимки от Weibo говорят за пакет аксесоари, включващ капачка на клавиша за споменатия бутон, така че вероятно е функционален.

Що се отнася до другата система, за която знаем доста повече, това е мини компютър във формат Mac Mini на Intel NUC. Очевидно той ще работи с MD Ryzen 7 6800H APU - 45 W чип с Radeon 680M RDNA2 iGPU, 16 GB памет и 512 GB SSD. Говори се, че цената му е 3999 юана, или около 570 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Марс някога е имал толкова много вода, че е бил практически океански свят

Тагове: