Телефоните на Xiaomi се предлагат на много пазари по цял свят извън родния Китай. В същото време обаче компанията не присъства в някои региони и най-вече в САЩ, които са третият най-голям смартфон пазар. Какво може да направите, ако искате устройство на Xiaomi, но не живеете в поддържана локация? Някои избират да внесат телефони на Xiaomi от други места и да ги ползват у дома. Това е стандартна практика от години и Xiaomi не я санкционираше, въпреки че условията за ползването на апаратите на самата компания ги забраняват. 

Сега обаче тази практика внезапно бе прекратена.

Потребители от Куба, Иран, Сирия, Северна Корея и Судан, както и от Кримския полуостров съобщават, че техните телефони биват блокирани дистанционно от Xiaomi. В резултат те виждат съобщение, че Xiaomi не позволява продажбата на съответния модел в територията, където се опитват да го ползват. На практика това означава, че внесените апарати на практика са софтуерно блокирани.

Не е ясно защо Xiaomi прави този завой точно сега, при положение че игнорираше практиката от години. Независимо от подбудите засегнатите телефони остават безполезни в сегашния момент и единствената алтернатива е флашването на къстъм ROM-ове, защото те остават незасегнати.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.