Китайска фирма заведе дело в опит да спре производството на iPhone в Китай, включително и да попречи на излизането на новия iPhone 13. Компанията на име Xiao-I вече направи неуспешен опит да блокира продажбите на всички устройства със Siri в Китай с твърдението, че дигиталният асистент на Apple нарушава патент за чатбот, който китайците притежават. Тази съдебна битка завърши, след като Xiao-i не успя да убеди съда, че технологията на Apple копира техния патент.

Този път на прицел е прочутият смартфон на американския гигант. Искът пред съда в Шанхай за спиране на производството и продажбата на iPhone в страната отново е базиран на „неуважение от страна на Apple на чуждата интелектуална собственост“.

„Apple трябва веднага да спре с това и да престане да продава свързаните продукти“, казват китайците.

Времето на съдебния иск е подбрано умишлено, защото идва дни преди премиерата на новия iPhone 13, и целта е върху Apple да се упражни натиск, така че гигантът да се съгласи на споразумение, вместо да рискува проблем с производството в такъв критичен миг. Последното е значителен риск в Китай, където съдилищата имат репутация, че подкрепят местните компании срещу чуждестранните. По традиция обаче в такива случаи Apple предпочита да се бори срещу исковете и Тим Кук многократно е отбелязвал, че не обича да бъде изнудван и да се поддава на такива опити. Освен това самите китайски власти навярно няма да рискуват да антагонизират Apple допълнително, подтиквайки компанията да изнесе още повече от продукцията си извън Китай.

Снимка: Hippopx

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници