T-Mobile и SpaceX не са единствените компании, които мислят за телефони и сателити в наши дни. Изглежда, че Google също се включва в играта, като добавя поддръжка за смартфон към сателитни връзки в следващата си версия на Android.

Хироши Локхаймър, старши вицепрезидент на Google за платформи и екосистеми, написа нещо интересно вчера относно това, къде са интересите на технологичния гигант и какво прави той сега.

В туита си Локхаймър казва: „Ние проектираме за сателити. Готино! Радваме се да подкрепим нашите партньори в активирането на всичко това в следващата версия на Android!“. Според 9To5Google, Google е потвърдил, че следващата версия на Android, която Локхаймър споменава тук, всъщност е Android 14.

В момента сателитните връзки се използват за спешни случаи или действат като запълване на мъртви зони, където полагането на оптични влакна за 5G или създаването на клетъчни кули е физическо или финансово предизвикателство. Даването на по-голяма роля на сателитите в свързаността на смартфони обаче може да бъде от решаващо значение за справяне с нарастващия брой връзки извън големите градове и покриване на устройства в движение.

Въпреки че сателитите няма да поемат тежестта на натоварването на свързаността, американският оператор T-Mobile вече заяви, че планира да създаде нова мрежа, използвайки своя средночестотен спектър, който първоначално ще поддържа SMS, MMS и „участващи в проекта“ приложения за съобщения по време на своята бета-фаза началото на края на 2023 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици

 

Тагове: