Недостигът на компоненти е глобален проблем от повече от година, но Apple винаги успяваше да подсигури собственото си производство. Ситуацията обаче коренно се промени, тъй като световната тенденция най-сетне застигна и Apple, което доведе до спиране на производството на iPhone – нещо, което се случва за пръв път от повече от десетилетие насам.

Първоначално Apple очакваше да произведе 95 милиона нови iPhone бройки през последното тримесечие на годината, но сега тази цифра е намалена с 10 милиона бройки. Последната информация твърди, че Apple временно е спрял производството както на iPhone, така и на iPad. Поточната линия е спряла за няколко дни поради ограничени наличности на компоненти, използвани за телефоните и таблетите на Apple. Друга причина за временното спиране на машините е продължаващото в момента ограничение за натоварване на електричеството в Китай. Това е първият път от старта на пандемията, когато Apple наистина е засегната пряко от проблемите при производството на своите устройства. Досега Apple успяваше да си осигури необходимите компоненти предварително, но предвид продължаващия недостиг това вече е невъзможно.

По традиция краят на годината е много продуктивен период за Apple и доставчици като Foxconn и Pegatron понякога работят денонощно. Тази година обаче ситуацията е обратната и вместо премии за допълнителен труд доставчиците на Apple са дали временна почивка на своите служители поради ограничената наличност на компоненти и чипове. Мениджър от веригата за доставки твърди, че подобен прецедент не е имало досега и се очаква продължаващият недостиг да продължи през следващата година, струвайки на Apple милиарди долари.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеiPhone SE с 5G може да е козът на Apple срещу Pixel 6a