Въпреки че е забранено дроновете да летят в близост до летища, неподчинението на правилата е част от човешката природа, дори когато това може да има сериозни последици. В неделя Airbus A320 на английската авиокомпания British Airways се е сблъскал с дрон при маневри за кацане.

Инцидентът станал на лондонското летище Хийтроу, а пътуващият от Женева самолет е имал на борда си 132 пасажери и 5-членен екипаж.

Според показанията на главния пилот Майкъл Джонсън той е ударил дрон при заход за кацане на пистата към 12:50 ч местно време. След приземяване самолетът е подложен на оглед от транспортните и полицейските власти, които също са установили сблъсък. След проверката инженерният екип е дал разрешение на машината за следващ полет, но случката се счита за първия инцидент между дрон и самолет на голяма авиокомпания.

Правилата на Службата за гражданска авиация във Великобритания изискват дроновете да не летят на повече от 120 метра височина и винаги да бъдат в полезрението на човека, който ги управлява. Въпреки това между 2013 г. и 2015 г. в глобален план са регистрирани над 900 инцидента с дронове и други летателни апарати.

Виж още: Студенти създадоха дрон, който рисува