През последните няколко месеца видяхме как дронове правят всякакви луди и впечатляващи неща. Наистина изглежда, че месец не минава, без да видим някакво шантаво ново изобретение, свързано с безпилотните летящи машини.

Този път е ред на един дрон, който може да рисува.

Машината е изобретена от ентусиастите от лабораторията Media Lab’s Fluid Interfaces Group на Масачузетския технологичен институт и на практика представлява нещо, което спокойно можем да наречем летящ пантограф. По традиция пантографът представлява лостов механизъм, свързан по специален начин, основан на успоредници, така че те да се движат в определено отношение помежду си. Едно от най-честите му приложения е именно като устройство за чертане.

Студентите от МИТ са закрепили към дрона камера, която улавя в реално време движенията на химикалка в ръката на човек. Така събраната информация се прехвърля към дрона, който на практика копира всичко, което рисувате. Според младите учени една от възможностите пред тяхното изобретение е създаването на чертежи и рисунки в мащаби, които са били непостижими досега само от един човек.

A Flying Pantograph from Fluid Interfaces on Vimeo.

Виж още: Създадоха технология, позволяваща да видим клетките и тъканите под кожата

 

Тагове: