Проучване показва, че 49% от потребителите на Android обмислят да преминат към iPhone на Apple поради „възприеманото превъзходство“ в сигурността и поверителността на системата. В допълнение, потребителите съобщават, че се чувстват по-сигурни, използвайки iPhone 13 Pro Max вместо флагманите, опериращи под Android.

Проучването на Beyond Identity, което интервюира 1003 американци относно навиците и чувството за сигурност на мобилните телефони, показва, че 76% от потребителите на Apple се чувстват по-сигурни с iOS. За разлика от това, 74% от потребителите на Android имат същото възприятие.

„Всъщност потребителите на iPhone 13 са били повече от два пъти по-склонни да кажат, че техният е най-сигурният смартфон, който някога са използвали“, се казва в анализа.

Основните констатации от проучването показват също как облачните услуги влияят върху потребителите на Apple и Android:

„20% от потребителите на iCloud Keychain се чувстват изключително сигурни, докато само 13% от потребителите на Google Password Manager се чувстват така. 27% от потребителите на Apple се чувстват изключително сигурни, използвайки iCloud, докато 22% от потребителите на Google Drive чувстват същото.“

Тъй като новите версии на съответните операционни системи идват с подобрени функции за сигурност, проучването показва, че 33% от потребителите на Android обмислят да преминат към iPhone поради стартирането на iOS 16 следващия месец. Една от най-добрите функции за сигурност, идваща с тази операционна система, е режимът на заключване Lockdown Mode.

Проучването разкрива, че потребителите на iPhone също са по-активни по отношение на своята цифрова безопасност, тъй като е по-вероятно да изберат шестцифрен ПИН пред четирицифрен, за да отключат телефона си.

Потребителите на iPhone са по-склонни да наблюдават проследяването на местоположението си и да използват лицево разпознаване – което никой телефон с Android не предлага със същата технология като Apple.

Не на последно място, анкетираните бяха помолени да споделят своя опит с пробиви в сигурността на техните телефони iPhone и Android.

„Нито потребителите на Apple, нито на Android са били имунизирани срещу хакове и пробиви в сигурността: 40% или повече от двете групи са преживели атаки със зловреден софтуер или кибер измами. Въпреки това Apple отново имаше предимството: повече от техните потребители съобщиха, че никога не са имали пробив в сигурността от какъвто и да е вид, а когато се случат пробиви, те имат с 20% по-голяма вероятност да възстановят напълно изгубените данни в сравнение с потребителите на Android. Потребителите на Apple обаче може да са се чувствали прекалено сигурни за тяхно добро, тъй като е по-вероятно да докладват редовно за загуба на телефоните си - често до шест или повече пъти през последните шест месеца“, завършва проучването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Android 12 вече се открива на едно от всеки осем устройства