Ексклузивно разследване под прикритие на английски канал ITV News разкрива, че всяка година Amazon унищожава милиони напълно изправни продукти, които са останали непродадени. Сред тях влизат чисто нови лаптопи, умни телевизори, телефони, фитнес тракери, скъпи слушалки и др. 

Предаването съдържа кадри от склад на Amazon в шотландското градче Дъмфърмлин, в който безброй скъпи продукти са маркирани като готови за унищожаване, преди да бъдат изнесени в огромни камиони към сметища и преработвателни центрове. Бивш служител на Amazon разкрива пред телевизията, че целта на този склад е да унищожава невероятните 130 000 продукта всяка седмица.

Списъкът е разнороден и включва всичко - от МасВook и iPad през вентилатори и прахосмукачки до десетки хиляди маски за лице все още в техните опаковки. Огромните мащаби на това прахосничество от страна на Amazon шокират както потребители в социалните медии, така и защитници на околната среда. Още по-притеснително е, че това е само един склад от общо 175 центъра за пратки, които Amazon поддържа по цял свят. След появата на репортажа нов източник от склад на Amazon в Хертфордшир, Англия, потвърди, че „много продукти от чисто нови iPhone-и до PlayStation-и се унищожават от гиганта“.

В отговор управляващият мениджър на Amazon за Великобритания заяви, че броят на унищожаваните от компанията продукти е „много малък“.  

Снимка: Android Authority

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)