Новината, че Amazon придобиха MGM Holdings срещу сумата от 8.45 милиарда долара, определено развълнува земното кълбо. Благодарение на тази сделка стрийминг услугата Amazon Prime Video, ще успее да разшири каталога си от предлагани заглавия с допълнителни 4000 филма и над 17 000 часа телевизионно съдържание. Но какво всъщност означава тази сделка?

В изявление Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Prime Video и Amazon Studios потвърди, че “Истинската финансова стойност зад тази сделка е съкровището на IP в големият каталог, който планираме да преосмислим и развием заедно с талантливия екип на MGM“. Както вече напомнихме, част от този каталог са поредиците за James Bond, Rocky, The Hobbit, както и сериали от калибъра на Stargate, The Handmaid`s Tale и др. Нека не се заблуждаваме, че с един жест на магическата пръчица (или клик) тези заглавия ще мигрират към системата на Amazon. Напротив: ако вземем за пример James Bond, въпреки че MGM продуцира всеки един от филмите, франчайзът е собственост на Eon Productions и всъщност те контролират голяма част от детайлите по представянето на поредицата. Веднага след официалното изявление Барбара Броколи и Майкъл Г. Уилсън от Eon Productions коментираха, че те са поели ангажимент към публиката и бъдещата премиера на дългоочаквания No Time to Die ще бъде първо в киносалоните. Все още няма яснота какво ще се случи с предходните филми за Агент 007, но нека не подценяваме бизнес уменията на Amazon. 
Точки на пресичане има и в сериала The Handmaid`s Tale – MGM е продуцент, но избраната стрийминг платформа беше притежаваната от Disney Hulu. За някои райони (сред които е и България) сериалът се излъчва и през HBO Go. Съответно трудни решения ще трябва да бъдат вземани и по този въпрос.  
MGM е само един от продуцентите на поредицата The Hobbit, като от другата страна стоят Warner Bros. Pictures. Ще успеят ли да поделят Средната земя, особено след като Amazon имат своя собствена поредица от предистории на Lord of the Rings - предстои да видим.  
Amazon определено са вложили освен финансови стимули и някои елегантни жестове на “ухажване”: те са поели ангажимент, че по-старите заглавия не само ще бъдат запазени, но и ще бъдат ремастерирани, за да посрещнат очакванията на зрителите.  
Говори се, че преди година и Disney са се опитали да се включат в надпреварата за спечелването на “сърцето” на едно от студиата, отговорни за Златния век на Холивуд. Председателят на Управителния съвет на MGM Кевин Улрих коментира, че “възможността да се приведе историята на MGM в историята с Amazon е вдъхновяваща комбинация”.
Или казано с по-малко романтика: стриймингът е тук, за да остане. Както и Amazon.  

Снимки: MGM

Виж още: Amazon е в преговори за закупуване на MGM

Тагове: