Повече от 46 000 души съобщиха, че са загубили над 1 милиард долара в измами с криптовалути от началото на 2021 г., се казва в доклад на Федералната търговска комисия (FTC) от този петък.

Манията по криптовалутите беше във върхов момент миналата година, като биткойн достигна рекордните 69 000 долара през ноември.

Докладите сочат социалните медии и криптовалутата като опасна комбинация за измами, каза агенцията, добавяйки, че около 575 милиона долара от всички загуби, свързани с измами с цифрова валута, са свързани с „фалшиви възможности за инвестиции“.

Близо четири от всеки десет долара, загубени при измама, произхождаща от социалните медии, са били загубени в криптовалута: много повече от всеки друг метод на плащане, като Instagram, Facebook, WhatsApp и Telegram са водещите платформи за социални медии в такива случаи, според доклада на регулатора.

Средната отчетена загуба за физическо лице е 2600 долара, а биткойн и етер са най-добрите криптовалути, които хората използват, за да плащат на измамници, каза FTC.

FTC сподели някои съвети, за да помогне на хората да избегнат бъдещи измами, включително да се пазят от уж гарантирани печалби и голяма възвръщаемост: „Нито една инвестиция в криптовалута не е гарантирана, че ще ви докара пари, да не говорим за големи пари“.

Освен това FTC предупреди, че „никой законен играч няма да изисква от вас да купувате криптовалута“ и „никога да не смесвате онлайн запознанства и инвестиционни съвети“.

„Ако нов любовен интерес иска да ви покаже как да инвестирате в криптовалута или ви помоли да им изпратите криптовалута, това е измама“, казаха от FTC.

Снимка: Pikrepo

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар