Изглежда, че Марк Зукърбърг е използвал среща на четири очи с Доналд Тръмп, за да поиска американските власти да заемат агресивна позиция срещу популярното приложение TikTok. По време на посещение във Вашингтон в края на миналата година шефът на Facebook е атакувал създателите на приложението както в публични изказвания, така и в частни срещи. Според нови разкрития на The Wall Street Journal, именно след среща със Зукърбърг група американски сенатори са започнали да изразяват притеснение за безопасността на TikTok.

Според вестника TikTok е използвано, за да отвлече вниманието от собствените проблеми на Facebook с регулаторите, както и причина за Зукърбърг да провокира саморазправа със свой конкурент. Цитираните източници вече посочват, че изразената от Facebook тревога не е нищо друго освен PR тактика за подсилване на собствената репутация на социалната мрежа.     

Вестникът припомня, че Facebook харчи огромни суми за лобиране и дори основа сдружението American Edge с цел да засили присъствието на технологичните компании във Вашингтон.

От своя страна TikTok също посочи с пръст Facebook с твърдението, че използва политически инструменти, за да навреди на конкуренцията. В отворено писмо през юли шефът на TikTok Кевин Майер упрекна Facebook, че извършва зловредни атаки, прикрити като патриотизъм, чиято цел е чисто и просто да сложат край на присъствието на TikTok в САЩ.

Снимка: MaxPixel

Виж още: Четенето на мисли е реалност

 

 

Тагове: