От няколко седмици насам Microsoft e единственото име, което се спряга като потенциален купувач на TikTok и трябва да вземе решение до 15 септември за това. Наскоро стана ясно, че Twitter също води предварителни разговори за TikTok, а сега изглежда, че има трети претендент: софтуерния титан Oracle.

Според FT предложението на Oracle дава на TikTok и неговия собственик ByteDance „реална алтернатива на Microsoft“.

Според финансовия ежедневник Oracle работи с инвеститори като General Atlantic и Sequoia Capital, които вече имат дял в ByteDance, и е готов да купи бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Това прави офертата на Oracle доста изгодна, защото потенциалното предложение на Twitter не е толкова добре подплатено финансово, а Microsoft пък има интерес да закупи TikTok в държави като Индия, където ByteDance може да не иска да продава. В същото време стойността на Oracle в момента е 166 милиарда долара и наскоро компанията получи кешова инжекция от 43 милиарда долара, с които лесно може да финансира сделката.

На пръв поглед изглежда трудно да видим как използвано от подрастващи видео приложение като TikTok влиза в бизнес плановете на Oracle, но основателят на компанията Лари Елисън е голям поддръжник на президента Доналд Тръмп.

Снимка: Twitter

Виж още: Популярният бенчмарк AnTuTu получи червен картон от Google

 

Тагове: