Amazon официално приключи сделката, която обяви през май 2021 г. за закупуване на голямото филмово и телевизионно студио MGM (Metro-Goldwyn-Mayer). Сделката приключи след изявление по-рано тази седмица от Европейската комисия, че няма да се противопостави на покупката, тъй като регулаторът на ЕС смята, че сделката няма да предизвика никакви антитръстови проблеми. Федералната търговска комисия на САЩ не взе никакво решение, което позволи на сделката да продължи.

Сливането на Amazon с MGM струва 8.45 милиарда долара. Сега филмовите и телевизионните операции на студиото са официално под отделението на Amazon Prime Video и Amazon Studios. Това включва правата за над 4000 класически и скорошни филма заедно с тонове телевизионни предавания с общо над 17 000 епизода. От особен интерес за Amazon са многото популярни филмови и телевизионни поредици, които MGM контролира. Най-голяма е поредицата филми за Джеймс Бонд (която всъщност е съсобственост на EON Productions), но MGM притежава и правата върху популярни поредици като Robocop, Rocky, Legally Blonde и Stargate.

Вероятно ще видите много по-стари предавания и филми на MGM да се появяват в библиотеката от заглавия на Amazon Prime Video през следващите месеци. Въпреки това можете също да се обзаложите, че ще видим как MGM ще създаде нови части в своите водещи поредици сега, когато имат подкрепата на огромните суми в брой на Amazon за тяхното финансиране. Макар че вероятно няма да видим скоро телевизионен сериал за Джеймс Бонд на Amazon Prime Video (продуцентите на 007 искат да го запазят като филмова поредица), няма да се изненадаме, ако видим нови филми и телевизионни сериали, базирани на Robocop и дебют на научнофантастичното приключение Stargate като ексклузиви за Prime Video.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеGod of War се превръща в сериал за Amazon Prime Video