След обичайните проблеми при стартиране на онлайн игрите – в този случай Lost Ark бе свалена за поддръжка преди стартирането на f2p заглавието и след това бе забавено разгръщането на сървърите за почти шест часа – хитовата корейска MMO игра на Smilegate най-накрая излезе с пълната си западна версия.

Дни преди премиерата толкова много играчи бяха заредили предварително заглавието, че Steam се напрягаше под тежестта на заявките. След като сървърите се отвориха, Lost Ark достигна пик от 984 111 едновременни играчи, като общата бройка продължи да нараства в деня след стартирането, когато достигна връх от 1 325 305 играчи. Това направи играта номер едно в топ 100 на Steam за деня, побеждавайки Counter-Strike: Global Offensive (959 550 играча) и DotА 2 (722 671 играчи). Lost Ark също така подобри рекордите на двете игри за най-висок пик на играчите: 1 308 963 за CS:GO и 1 295 114 за DotА 2.

Нека поговорим за повече цифри. Въпреки че този общ сбор не поставя Lost Ark в същата лига като PUBG (или както вече е официално и нелепо известна PUBG: Battlegrounds), която постави рекорда за най-много едновременни играчи в Steam с общо 3 257 248 още през 2018 г., постижението поставя Lost Ark пред Cyberpunk 2077, който се похвали с 1 003 264 едновременни играчи в разгара си. Разбира се, някои от играчите на Lost Ark може да са били на опашки, вместо да тичат из света на Arkesia, натискайки G, за да прескочат диалога на поредния персонаж, макар че това изглежда е много по-голям проблем на сървърите на ЕС, а не на тези на САЩ.

Що се отнася до това, защо Lost Ark привлече толкова много играчи, преселването от World of Warcraft към други MMO-та със сигурност играе роля. Final Fantasy 14 получи много от тези недоволни членове на Ордата и Алианса, както и New World – макар че изглежда, че ендгеймът на New World не се оказа толкова популярен. Отвъд това обаче Lost Ark е онова рядко животно: MMO, където битките всъщност са интересни. Със своята изометрична перспектива и масирани, струпващи се врагове битките в Lost Ark се играят като екшън-ролева игра. Най-ярките атаки – като гръмотевичните бури и метеорите, които магьосницата хвърля наоколо, или постоянните експлозии около всеки напреднал клас с огнестрелни оръжия – превръщат битките в истински спектакъл. Lost Ark става все по-добра, докато продължава с допълнения като крепости, PvP и дейности за напреднали играчи, включително Guardian raids и Chaos dungeons, които ви дават нещо, към което да работите. Има добра причина Lost Ark да е толкова популярна в Южна Корея.

Както и да е, благодарение на тези впечатляващи цифри всички можем да очакваме с нетърпение да видим някои YouTube потребители уверено да обявят Lost Ark за мъртва, когато броят на играчите започне да се стабилизира след няколко седмици след първоначалния фурор. А дотогава нищо не пречи да я пробвате.

Снимка: Amazon Games

Виж още: Dying Light 2: Stay Human – не просто добра, велика игра!