Наскоро се появи нов феномен в социалните медии. Хората се оплакват от нов вид травма – „smartphone pinky”. Деформацията, която се получава, когато години наред поставяме смартфона си върху кутрето ни, докато го държим, не е изненада. Все пак прекарваме средно по 3 часа и 15 минути на ден с тези устройства.

Засега всичко е само спекулации. Докато не излязат научни изследвания по темата, няма как да знаем със сигурност каква е причината за тази травма. Сегашните предположения не са напълно безпочвени, понеже повечето хора наистина поставят цялата тежест на смартфона си върху кутрето. Това го натиска в посока, в която попринцип не се огъва. Меките тъкани биват поставени под напрежение, което с времето би могло да доведе до лека вдлъбнатина. Това обаче не е единствената травма, която учените свързват с прекомерното използване на мобилни устройства.

 

Телефонният лакът

Държането на смартфон до ухото ни, или докато сме легнали, за по-дълъг период от време, може да доведе до дискомфорт и дори болка. „Cell Phone Elbow” е само прякор. Медицинският термин за това състояние е синдром на кубиталния тунел и бива причинено от триенето между рамото и лакътния нерв. Това е един от основните нерви в ръката и се разтяга до 5мм, когато сгънем лакътя си, за да продъкжи да поддържа обичайните си функции.

Проблемът е, че в един момент потокът на кръв до него спира, ако не изпънем ръката си. Доказано е, че дори един 6-минутен разговор по телефона, държейки телефона до ухото си, значително нямалява скоростта на нервните импулси протичащи по този нерв. Това се е превърнало във втората най-често срещана контузия на нерв намиращ се в горен крайник. Симптомите са болка и изтръпване, а решението е смяна на позицията.

 

Пишещата лапа

Болки в китките и палците също са следствие от продължително използване на смартфон. Те са причинени от продължителното, бързо натискане по екрана на устройството. Учените препоръчват боравенето с две ръце, което разпределя натоварването и намалява риска от перманентни проблеми.

Не всички промени в този случай са лоши. Има проучване, което твърди, че това може да доведе и до повишена чувствителност в палците, която обикновено се наблюдава при музиканти и спортисти. Положителните промени се изрязяват в намалено време за реакция и усещането на по-фини промени с тези пръсти.

 

Врат и дишане

Колкото повече седим наведени, взирайки се в малкия екран, толкова повече се променя позицията на главата и врата. Очаквано, последиците са болки в тила и изгърбена стойка. Тези промени се отразяват и на лопатката, която променя позицията си в състояние на покой и с това поставя повече напрежение върху прикрепените към нея мускули. Това е сериозен проблем, понеже много от тези мускули са ключови за движението на ръката.

Дори по притеснителни са промените, които настъпват във функцията на белите дробове, поради неправилната ни седяща поза, породена от взирането надолу в екраните. С времето, неусетно намалява капацитета на въздуха, който може да издишаме наведнъж, което влияе и на вдишването. За да си набави нужния кислород, тялото ни се адаптира, като започва да увеличава пулса ни.

Тези промени се наблюдават и при деца в някои случаи, което предполага, че ранният достъп до смартфони може да доведе до вредни промени в стойката, още в детска възраст. Начина за предотвратяване на подобни нежелани резултати, е намаляване на времето прекарано с мобилни устройства и поддържане на правилна стойка.

Снимки: unsplash

Вижте още: LIDAR сензорите някога струваха по $75 000. Как тогава Apple успя да ги интегрира в новото поколение iPhone?