Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна оповести, че от компанията ще бъдат отделени някои второстепенни дейности, които ще бъдат обединени в изцяло ново дружество. Това изказване накара доста потребители да се замислят с какво всъщност се занимава IBM и защо е необходимо това да се случи.

Кришна е наследник на бившия главен изпълнителен директор Джини Ромети, който сега е изпълнителен председател на IBM. Промяната не е първата в историята на IBM, като дори Кришна припомни, че през годините редица дейности са имали подобна съдба – като например изграждането на мрежи, предлагането на компютри, както и произвеждането на проводници. Целта на IBM е да се съсредоточат върху своята отворена хибридна облачна платформа, чиято пазарна стойност е оценена на 1 трилион долара. Новата компания, чието име все още не е потвърдено и се нарича временно NewCo., трябва бързо да се превърне във водещия доставчик на управлявани инфраструктурни услуги в света. Инвеститорите реагираха доста бурно на новината, което доведе до покачване със 7% в цените на акциите на IBM.

Анализаторите обаче никак не са ентусиазирани, като спекулират, че това е поредният пример, в който компания се отървава от свиваща се операция с нисък марж.

Снимки: shutterstock; IBM

Виж още: Безжични, с много бас и страхотен дизайн: 3 саундбара за по-добро аудио изживяване от Philips (РЕВЮ)