Може и да не сте предполагали, но тестовете за бременност днес вече са трансформирани в миниатюрни компютри, чиято мощност всъщност е сравнима с тази на оригиналното IBM PC. Дигиталните тестове, продавани в големи вериги като Walmart, струват под 5 долара и включват процесор, RAM памет, батерия и малък LCD екран. Процесорът е 8-битов Holtek с 64 байта RAM, който може да върви на 4 MHz и 8 MHz според конфигурацията на батерията. Всичко това може да звучи много елементарно, но чипът всъщност е изненадващо комплексен.

Въпреки че има само 64 байта RAM памет, оптимизираната му архитектура позволява да извършва една инструкция на цикъл, което му дава доста добра производителност за 4 MHz CPU.    

Според някои чипът вероятно е по-бърз в изчисленията от процесора, използван в първия компютър на IBM. Тази антична машина е базирана на 8-битовия микропроцесор Intel 8088, който работи на 5 MHz. Нещо повече, за разлика от компютъра тестовете за бременност са за еднократна употреба. Процесорът, паметта, батерията и дисплеят буквално съществуват само за да разчетат резултата и да изпишат Pregnant или Not Pregnant вместо обичайните чертички.

Twitter потребителят Foone е успял да подкара култовата игра DOOM на интерактивния тест, като се е възползвал от "мощния" хардуер. Любопитно, нали?

 

Снимка: @foone (Twitter)

Виж още: Huawei Mate 20 Pro: този телефон е страхотен (видео ревю)

Тагове: