Лека-полека гигантът Facebook разширява мрежата си от социални услуги. Обикновено това се случва чрез придобиване на конкурентни и доста често по-добри продукти. Всичко това не е задължително лошо нещо за повечето потребители, но репутацията на компанията като „крадец“ на лични данни не успокоява никой, а напротив засилва притесненията за неприкосновеността на личната ни кореспонденция. В момента Facebook управлява най-голямата съобщителна мрежа в света – Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger. След последните разкрития за зловредно следене, потребителите се нуждаят от приложения, които им дават относителна сигурност за данните им. Това са нашите предложения за алтернативни чат приложения, които не са собственост на Facebook:

 

Signal

Signal със сигурност е много по-добра програма от Facebook Messenger. За начало тя е напълно безплатна, абсолютно криптирана и са налични версии за iOS, Android, Mac и PC. Чрез нея можете да изпращате текстови съобщения, да провеждате видео и гласови разговори, да изпращате аудио бележки и да създавате огромни общи чатове с ваши приятели.

Приложението е създадено от независима компания с идеална цел и е широко препоръчано от редица известни експерти. Програмката не пази никакви данни за потребителите, като комуникацията се осъществява чрез p2p и е постоянно криптирана. Реално когато властите изискват данни за даден човек, Signal няма какво да предостави.

„Ние не можем да четем съобщенията ви, да слушаме разговорите ви, като реално никой друг освен вас не може да го прави.“, разкриват представители на Signal. „Ние нямаме реклами, нямаме следене на потребителите“.

Важно е да се уточни, че приложението е доста интуитивно за ползване – ако имате Messenger или WhatsApp на устройството си няма да имате никакъв проблем с ориентацията.

 

iMessage

Определено iMessage е една от най-добрите криптирани програми за съобщения, стига обаче да притежавате Apple устройство. То е вградено в повечето умни джаджи на компанията и ви позволява да изпращате текстови съобщения, видео клипове, GIF-ове и аудио бележки. Ако си комуникирате с друг потребител, ползващ Apple устройство, съобщенията ще са визуализирани в сини балончета, като това означава, че разговорът е криптиран – нещо което определено липсва във Facebook Messenger.

Разбира се, iMessage има и доста недостатъци. За начало ви трябва умно устройство, дело на Apple – ако например изпращате съобщения до Android джаджа, ще бъдете таксувани като стандартен SMS. Тези съобщения не са криптирани и се изобразяват в зелено балонче.

 

Ако искате да се отървете от Facebook и Messenger заради заслужените притеснения за неприкосновеност на личната кореспонденция, тогава горните две програмки са създадени за специално вас. Ако обаче нямате такива притеснения, но искате да използвате нещо с по-добра функционалност, тогава следващите са препоръчани:

 

Google Duo

Google може и да не е най-надеждната компания що се отнася до неприкосновеността на личния живот, но за сметка на това прави приложения, които работят наистина добре. Google Duo е налична за iOS и Android и ви позволява да провеждате видео разговори с много потребители едновременно.

Точно както и при Signal, тук видео разговорите са криптирани, което означава, че сте защитени от любопитни очи и уши. За разлика от Signal, приложението на Google вероятно събира голямо количество метаданни за потребителите.

 

Zoom

Zoom e страхотно приложение, придобило огромна популярност по време на социалната изолация заради глобалната COVID-19 пандемия. То е налично за iOS, Android, Mac и PC. Първоначално компанията – създател попадна под ударите на много медии, защото програмата не беше достатъчно защитена и лесно предоставяше данни за потребителите на зложелатели, но в момента Zoom е доста надеждна за употреба.

Приложението предлага криптиране на разговорите, но то не е включено по default. Всъщност, за да го ползвате трябва да използвате платената Pro версия (14.99 щатски долара на месец).

Ако липсата на подходяща алтернатива е причината още да сте във Facebook екосистемата, с тези предложения спокойно може да заживеете свободно и да ползвате доста по-добрите и защитени програми.

Снимки: signal, Apple, Google, Zoom, pixabay

Виж още: Facebook на съд: шпионира Instagram потребители през камерите на смартфоните им