Нашите многобройни електронни джаджи стават все по-ефективни и изразходват все по-малко електрическа енергия. Това проличава и от последния доклад на EIA (Energy Information Administration) на САЩ, която казва, че сега американците използват по-малко електроенергия, отколкото преди 10 години.

Общите продажби на жилищна електроенергия са намалели с 3 процента от 2010 до 2016 година и със 7 процента на глава от населението, съобщава EIA.

Повечето телевизори вече са плоски и се нуждаят от по-малко енергия, отколкото телевизорите с кинескоп от миналото. Телевизорите като цяло са на изчезване от американските домакинства, тъй като американците прекарват все по-малко време в гледане на телевизия, което е тенденция не само в САЩ.

Вместо това ние прекарваме все повече време онлайн, все по-често на лаптопи и таблети и най-важното -  на относително малки и енергийно ефективни смартфони.

В крайна сметка обаче вездесъщите акумулаторни устройства ще се противопоставят на повишаването на ефективността, което ще доведе до нетно увеличение на потреблението на електроенергия между 2030 и 2040 година според EIA.

Също така през следващите 20 години ще виждаме повишаване на използването на енергия от центровете за данни на гиганти като Facebook, Google, Amazon и други, което се води търговско използване на електроенергия.

Все пак спадът в използването на електроенергия може да продължи по-дълго от очакваното, тъй като технологиите се развиват и устройствата ни харчат по-малко и по-малко електроенергия. Също така се очаква да видим и някакъв вид революция при батериите в близкото десетилетие - батерии, които ще имат нужда от презареждане веднъж на няколко месеца или дори година, което би намалило използването на електроенергия драстично.

Светът върви към възобновяеми източници на енергия и важното в крайна сметка ще е да използваме „чиста“ енергия. Сигурни сме, че това ще се случи рано или късно.