Наскоро назначен за ръководител на Националния космически съвет, който е консултативен орган, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Космическия център "Кенеди" близо до Кейп Канаверал във Флорида и разгледа космическите капсули, които се строят от частни компании за сметка на NASA.

При визитата си обаче Пенс предизвика суматоха, тъй като най-невъзмутимо постави цялата си длан върху космическата капсула Orion, при все че буквално на сантиметри пред него имаше предупредителен надпис експонатът да не се пипа.

Всъщност височайшата длан попадна върху елемент на капсулата, наречен Forward Bay Cover. Той се намира в горната част от капсулата с форма на конус и представлява предпазен капак върху оборудването, което работи при повторно навлизане в атмосферата. Най-важната част, която капакът покрива, са големите парашути, чиято задача е да намалят скоростта на падане на капсулата. Капакът е изработен от титан, така че трудно може да се говори за някакви щети, но въпреки това действията на Пенс намериха широк отзвук в медиите.

"Процедурите ни изискват всички машини и елементи да бъдат щателно почистени преди операции, така че пипането на повърхността не е фатално", успокоява космическата агенция.

Тагове: