Ученето под стрес е нещо, което всички сме правили поради една или друга причина. Някои дори ще ви уверят, че четенето и преглеждането на материала под напрежение ще доведе до прилив на адреналин, който ще ги накара да се представят на най-високо ниво. 
Но учените са на съвсем различно мнение: изследване от 2008 г. стига до заключението, че "краткотрайният стрес, продължаващ само няколко часа, може да влоши комуникацията между мозъчните клетки в областите, свързани с ученето и паметта". Изследовател от Станфордския университет дори стига дотам, че твърди, че ученето може да има обратен ефект, като ви кара да помните по-малко от това, което сте учили, когато имате нужда от тази информация. 


Други изследователи стигнаха до подобно заключение през 2016 г., но се задълбочиха, като посочиха, че в ученето вече има много стресиращи елементи: междуличностните конфликти в класната стая например причиняват стрес и затрудняват работата. Този стрес определено натежава в училищна среда, така че добавянето му чрез отлагане до последната минута и опити за зубрене само влошава ситуацията. Така или иначе зубренето е самореализиращ се цикъл от лоши вибрации и лоши резултати. Ако чакате до 22:00 ч. вечерта преди теста, за да учите, вероятността професорът или съучениците ви да отговорят на изпратен по имейл въпрос за нещо, което ви е необходимо да изясните, е много по-малка, което води до увеличаване на стресогенни фактори. Специалистите съветват да се използва разпределената практика, за да може графикът за учене да бъде съставен още в началото на семестъра/срока, като дните за учене се координират на всеки 10 до 30% от времето до всеки изпит. Препоръчително е да се разчита на прости методи за насърчаване на запомнянето, да се учи в спокойна среда, колкото може по-далеч от стресовите фактори. Не е възможно да изкорените напълно стреса от живота си, но трябва да го елиминирате или намалите, доколкото можете. Необходимо е повече планиране и усилия, за да учите, използвайки разпределена практика и разпределено повторение, но със сигурност ще запомните повече за изпита.

Снимки: Unsplash

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване