Колкото и да се опитваме да избягаме от природата си, хората все още правим първоначалната си оценка според външния вид на даден човек - или иначе казано, “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Но как се справя с тази задача изкуственият “ум”?  
По време на проучване, проведено от специалисти от GESIS Leibniz институт, Университета в Дъблин, Ню Йорк, Мичиган, както и неправителствената организация в Калифорния YIMBY, са тествани механизмите за разпознаване на Google, Microsoft и Amazon. Първоначално са прикачени няколко снимки на депутати, адвокати и членовете на Конгреса, като на снимките на жени са направени 3 пъти повече анотации, свързани с външния вид, в сравнение с тези при мъжете. Подобен тип проучване, наречено Gender Shades, е правено и през 2018 г., като целта му е била да покаже, че облачните услуги на Microsoft и IBM за AI са много точни при идентифицирането на пола на белите мъже, но много неточни, когато за същата задача им се предоставят изображения с тъмнокожи жени.  
При актуалното изследване изкуственият интелект се е справил по-добре, но поставените етикети са прекалено набиващо се на очи различни. Така например всички снимки са подбрани така, че човекът на тях да се усмихва. Но това е регистрирано само веднъж при мъжете и цели 7 пъти при жените. Всеки един от сенаторите мъже е отбелязан като “официален”, “бизнесмен” и т.н. Сенаторите жени почти не са получили подобни определения, а са били анализирани предимно по цвета на косата, части от лицето и кожа - нещо, което от своя страна не се наблюдава въобще при снимките на господата. Изкуственият интелект понякога се съмнява и дали жените са “жени, момичета или деца”, докато мъжете са определени като... ами 100% пълнолетни.  


По-рано тази година Google изключиха функцията за откриване на пола на своята AI Vision услуга, заявявайки, че полът не може да бъде изведен от външния вид на човек. Трейси Фрей, управляващ директор на Отдела за изкуствен интелект в Google Cloud подразделението, споделя, че компанията продължава да работи за намаляване на пристрастията и приветства външния споделен опит.  
Припомняме, че преди време специалисти бяха сигнализирали, че снимка, на която хондураско малко дете е обляно в сълзи, докато служител на граничния патрул на САЩ задържа майка му, е определена от изкуствения интелект на Google като “забавна”. Това е доказателство, че технологията все още не е готова да осигури надеждни резултати, а компаниите, използващи анализиращите й услуги, могат да понесат неприятни последици. 

Снимки: Carsten Schwemmer

Виж още: Жени командват във FIFA 20 за пръв път