Стив Джобс е идол в света на технологиите, но е широко известно, че в ежедневието си е бил минималист. Ето защо е голяма изненада, че след смъртта му се откриват толкова много предмети, свързани с името му, които да бъдат предлагани на търгове из цял свят. Часовникът му Seiko беше продаден за 42 000 долара, а черното му кожено яке - за 22 400 долара. Последният артикул може и да ви изненада - става въпрос за чехлите, които е носел в гаража, докато е работил по основаването на Apple. Първоначално те са намерили своя собственик срещу скромните 2000 долара. Предвид че са от марката Birkenstock и въпреки състоянието си, обувките са обиколили изложби из целия свят. Ето защо, когато бяха предложени по време на тридневния търг Icons and Idols: Rock N Roll, проведен от частната аукционна къща Julien's Auctions, цената им достигна феноменалните 218 750 щатски долара.

Организаторите признават, че очакваната им продажна оценка била около 60 000 долара, но явно степента им на износване е привлякла по необичаен начин купувача.  
Според описанието, чехлите са „добре използвани, но все още изглеждат непокътнати“. Интересното при моделите на Birkenstock е, че подметките запазват отпечатък от ходилото на притежателя им. Но може би това, което натежа за постигане на рекордната цена, са социалните мрежи. През последните месеци някои модели на марката станаха особено популярни в TikTok и това доведе до изчерпването им от магазини и сайтове. През октомври New York Times съобщи, че дистрибуторите таксуват двойно повече от нормалната цена на дребно от 160 долара, тъй като всички чифтове са разпродадени.  

Снимки: Unsplash/Facebook/Mark Scheff 

Виж още: Изкуствен интелект предполага какво би казал Стив Джобс на Джо Роугън