Брандирането е от съществено значение за успеха на всеки технологичен продукт и това е област, в която Apple се отличава особено добре. Компанията разполага с куп джаджи и приложения, които потребителите веднага разпознават само по имената им. Mac-овете например са изградили солидна опора в свят, доминиран от компютри с Windows. iPod проправи пътя за вече повсеместните iPhone и iPad. Тези, които използват изключително устройства на Apple, са свикнали да използват Siri за асистент и да имат Safari като избран уеб браузър.

Това, което средният потребител може да не осъзнава, е, че измислянето на запомнящи се имена за продукти изисква много работа от всеки, участвал в създаването на продукта. Както се оказа, уеб браузърът, който феновете на Apple познават и обичат като Safari, за малко да стане известен като нещо съвсем друго.

Според Дон Мелтън – бивш инженер на Apple, признат за инициирането и ръководенето на екипа зад проекта Safari – по време на сесия на дизайнерски екип през 2002 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс започнал да предлага потенциални имена за водещия уеб браузър на компанията, за което Мелтън предполага, че е опит да се намери такова, което звучи добре и лесно се търкулва от езика.

Една от опциите, за която Джобс чувства привързаност, беше Freedom, което Мелтън предположи, че е препратка към начина, по който уеб браузърът на Apple цели да освободи компютърните потребители от това да разчитат единствено на Internet Explorer на Microsoft, който беше най-добрият уеб браузър тогава.

След дълги дискусии опцията Freedom беше свалена от разглеждане. В рамките на компанията приложението за браузър е наречено Alexander на Александър Велики. Други служители на Apple често го наричат шеговито iBrowse, псевдоним, който Мелтън използва, за да укорява колегите си инженери, когато го питали за напредъка в наименуването. В крайна сметка след няколко месеца екипни сесии Джобс избра Safari като окончателно име за уеб браузъра.

Първата версия на Safari беше пусната на 23 юни 2003 г. по време на Световната конференция на разработчиците през същата година в Сан Франциско, Калифорния. Тя дойде като уеб браузър по подразбиране за новата линия компютри Macintosh, също обявена на събитието, която включваше Power Mac G5. Въоръжен с функции като търсене в Google, сърфиране в раздели и блокиране на изскачащи реклами, Safari се позиционира като законен конкурент на Internet Explorer.

В наши дни, разбира се, Safari е съществена част от екосистемата на Apple и неговата наличност се разпростира далеч отвъд Mac. Забележителните функции в днешно време включват по-бързи времена за зареждане, 4K видео стрийминг и вградена защита на поверителността – всички те са много далеч от функциите, които Safari въведе, когато беше чисто нов.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вграденият браузър на TikTok следи всичко, което пишете