Военновъздушното превъзходство на САЩ винаги е било константа и най-добрите и модерни изтребители са във въоръжението на тази държава. Но дори от DARPA казват, че "американските военни системи днес са често твърде скъпи“.

Затова DARPA работят за разрешаване на проблема. Те разработват проект, наречен SoSITE (System of Systems Integration Technology and Experimentation), който има за цел да „ремонтира“ военновъздушните сили на САЩ. За да направи това, агенцията иска да създаде отворена система, която да помага на дроновете, ракетите, транспортните самолети и изтребителите да работят заедно.

В долното видео може да видите един сценарий с модерен изтребител, транспортен самолет и дронове, емкоито работят заедно, за да обезвредят вражески радарни систи.

 

 

Цялата мисия ще изисква минимален принос от страна на пилота благодарение на компютрите на борда. Планът на DARPA е да допълни съществуващите възможности на системите, което ще доведе до "взаимозаменяеми модули и платформи, които могат бързо да бъдат модернизирани и разменяни, ако е необходимо." Ако тя сработи, армията на САЩ ще бъде в състояние да обнови текущите пилотирани и безпилотни самолети за по-малко пари. В същото време те ще принудят противника да харчи много повече пари, за да противодейства с традиционните системи.

От DARPA правят сравнение със смартфон технологиите и приложенията. Според ръководителя на проекта "не е нужно да купувате нов смартфон всеки път, когато се появи ново приложение.“

 

Прочетете още: DARPA работи върху ново поколение GPS система, която няма да има нужда от сателити