Всички използваме интернет, за да се информираме, да се свързваме помежду си и да се забавляваме. Но ако искаме да останем анонимни и да не се притесняваме, че правителствени агенции като американската NSA ще проследят нашата онлайн активност, най-вероятно бихме се обърнали към Tor, мрежата, която прави уеб трафика ви непроследим.

Всъщност NSA (САЩ) от години работи върху начини за заобикаляне на "проблема Tor" и има ограничен успех в тази посока.

"Това едва ли е изненадващо, че нашите разузнавателни служби търсят начини за противодействие на използването на технологии, с цел да се скрие онлайн комуникацията ", споделят представители на агенцията пред BusinessWeek.


Според NSA, Tor се използва от "терористи, кибер престъпници и трафиканти на хора". Но сега военните от Пентагона работят върху ново поколение още по-големи и по-добри инструменти за анонимност, които да допълнят и дори да заменят Tor.

Високотехнологичната изследователската лаборатория на Пентагона е започнала работа по този проект преди около четири години по линия на програмата за по-безопасни комуникации между военните.

Програмата обхваща авангардно криптиране наречено Service-Oriented Architecture Netcoded for Tactical (SONATA). Подробности за SONATA са малко, но един от хората, запознати с работата, казва, че това е "следващо поколение Tor".

Подобно на Tor, SONATA ще разчита на разпределена мрежа, управлявана от доброволци. А за разлика от Tor трафикът при SONATA е "смесен" при всяко действие в мрежата, като произволно се умножат традиционните пакети от данни и се добавят заедно, също така са включени и вторични маркери, които идентифицират трафика.

"Трафикът тече като вода, което го прави много труден за блокиране", казва Брайън Деклиин от BAE Systems, който работи със SONATA.

 s

 

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) също инвестират в примамваща система, наречена Curveball, разработена от Raytheon BBN Technologies, която позволява да се имитира "сърфиране" и отключва уебсайтове, когато сте действително свързани към Facebook, Пентагона или някакъв друг чувствителен сайт.

Curveball използва готин трик, който изисква известно сътрудничество от приятелски интернет доставчици. Тези доставчици ще инсталират Curveball маршрутизатори по техните мрежи. Потребителите, използващи Curveball клиент, ще могат да сърфират произволно, докато не намерят Curveball рутер. Рутерът разпознава Curveball клиента, а след това канализира всяко следващо движение чрез Curveball връзка, дегизирано като безвреден трафик. Тъй като сърфиращият посещава Facebook, Curveball връзката имитира, че той се движи в отблокиран сайт, да речем, Amazon.

Фактът, че системата Curveball е вградена в нормални мрежи, я прави непрактична за правителствата, защото, ако те я блокират, по този начин ще блокират и много други полезни сайтове, а с това ще засегнат търговията и ще раздразнят гражданите.

Но за разлика от Tor, Curveball не защитава самоличността на потребителя. Въпреки това тя може да се използва за таен достъп до Tor в страни, където достъпът до мрежата е ограничен.

Дан Кауфман, директор на Информационното бюро по иновации в DARPA, която обхваща програмата Warfighter Communications, казва, че няма напрежение, причинено от работата на DARPA за създаване на инструменти, които могат да бъдат използвани един ден за отдръпване от NSA.

"Програмата започна с разговор, който имах с Специалните сили", казва Кауфман. "Въпреки че очевидно може да има множество приложения... ние сме я създали за специалните сили. Хората са добре дошли да вземат технологията и да направят различни неща с нея, но ние не сме я създали затова."

Правителственото наблюдение и цензура се разрастват по целия свят. Страни като Китай, Северна Корея и Иран оказват обсесивен контрол върху това, което хората могат да направят онлайн, докато законите стават все по-строги в места като Турция и Казахстан.

Американските военни невинаги носят своята собствена комуникационна екипировка. Те често използват чат стаи или публично достъпни компютри, дори когато те са разположени във враждебна зона.

"Вие сте на място, на което трябва да бъдете в състояние да общувате", казва Кауфман. "И трябва да се уверите, че не ви блокират и че сте останали анонимни, защото сте под прикритие."

e

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че трябва да се инвестира в технологии, дори ако те могат да се използват една ден срещу тях.

"Най-добрият начин да се гарантира националната сигурност в един бързо променящ се свят, е да поддържаме технологично превъзходство в критични технологични области", споделя говорителят на министерството на отбраната на САЩ пред The Verge. "Отделът непрекъснато работи за развитието във важни научни и технологични области и няма да ограничи изследванията от загриженост, че резултатите някой ден могат да попаднат в ръцете на нашите противници."

Отделът също така е предприел съответните стъпки, за да гарантира, че технологията няма да помогне на враговете на САЩ, казва говорителят. Разрешаването на анонимните съобщения може да укрепи националната сигурност и по други начини. Tor вече не получава подкрепа от страна на Пентагона, но той вече е финансиран отчасти от Bureau of Democracy, Human Rights и Labor или DRL (daytime running light), подразделение на Държавния департамент, подкрепящо свободата на информация по целия свят.

DRL изрично подкрепя "антицензурата и сигурните комуникационни технологии" с надеждата за разпространение на западните демократични ценности. Tor се използва и от журналисти, активисти и лицата, подаващи сигнали. Мнозина вярват, че националната сигурност на САЩ ще се подобри от свободния поток на информацията течаща по медиите, особено в страни, които цензурират новините и поддържат антиамериканска пропаганда.

 

Виж още: Google и DARPA в нежелано партньорство