Към края на миналата година Google се развихри в една интересна сфера – роботиката. За кратък период бяха закупени някои от най-иновативните и известни компании, свързани с разработването на проекти, свързани с роботи. „Перлата” в тази селекция беше Boston Dynamics, известна с впечатляващите си четириноги машини, притежаващи изключителни възможности (Вижте повече тук). Този екип беше един от любимците на DARPA (американска агенция за разработване на технологии, използвани за военни цели), за които разработи интересния Atlas, a и все още имат известни задължения към агенцията. В подобна ситуация е и друга (вече) компания на Google – Schaft. Това означава, че софтуерният гигант и военната агенция ще имат сериозни допирни точки за поне една година.

 

Но двете компании не са доволни от принудителния си съюз. Google отказва финансиране от DARPA, тъй като амбициите й са свързани с потребителския пазар, а и всяка връзка с военната агенция води до нежелани асоциации. DARPA също не е готова с охота да се разделя с бюджета си в посока софтуерния гигант, тъй като целта на агенцията е да финансира малки стартъп компании, а не мултимилионни гиганти. Не трябва да забравяме и че целта на агенцията е да продава откритията си на Пентагона, а Google със сигурност няма да е съгласна с това.

 

 

Проблем е и DARPA Robotics Challenge – състезание за роботи, в което Google, въпреки че не е давала заявка за участие, се оказа сериозна замесена. В съревнованието участват не само Boston Dynamics, но и Schaft – японската компания, която е и най-сериозният претендент за първата позиция. До този момент някои от екипите, които разработват роботи специално за състезанието и използват финансиране от DARPA, използваха платформата на Atlas, но от военната агенция ще променят това, сменяйки я с тази на Valkyrie (NASA). Google също предприема действия и извади Schaft от финансирането на DARPA. Появи се и информация, че финалът ще бъде изместен във времето. Все още няма точна дата, но се очаква да се проведе някъде между декември 2014 и юни 2015. По всичко личи, че това ще са и последните дни на „партньорство” между Google и DARPA.

Знаете ли, че DARPA обяви конкурс за създаване на подобние на Skynet?

Тагове: