Тази година HTC ни изненада – тайванският производител дойде на Световния мобилен конгрес без флагман. Със сигурност събитието щеше да бъде още по-интересно, ако и HTC се беше включила с върховия си боец, но може би вече искаме прекалено много. Вместо това на щанда на компанията се запознахме с цели четири нови смартфона, въпреки че с един от тях не можахме да осъществим особен контакт – беше скрит зад стъкло. Е, очилата за виртуална реалност, HTC Vive Pre също бяха налични, но за тях можете да прочетете повече тук. Ще направя едно съвсем малко отклонение, за да кажа, че очилата за виртуална реалност са невероятно изживяване, което ме убеди в силата на тази технология. Ако се интересувате от повече информация за тях, просто натиснете тук.

На Конгреса за честта на HTC в среден-висок глас се бори One X9. Това е най-мощният модел, който компанията представи в Барселона, а най-общо мога да го определя като наследник на One A9. Наистина най-общо.


HTC One X9 и HTC One A9


И тъй като по дрехите посрещат, от HTC са се постарали да облекат One X9 по привлекателен начин. Смартфонът е изцяло метален, а присъствието му в ръката е наистина приятно – от чувството за гладък метал до усещането за солидна изработка. Това не е нещо ново, тъй като тайванският производител има богата и успешна история в изработката на метални телефони. Тя няма да свърши дотук, а ще продължи да се пише.

 

 

One X9 тежи 170 г, а профилът му е 8 мм. Изваждам това като плюс, тъй като личното ми предпочитание е апаратът да има оптималното тегло, което да бележи присъствието му. В графа „хардуер“ всичко изглежда напълно достатъчно за апарат, който не се цели във върха, а по-скоро в по-горното му подножие. Дисплеят е 5.5 инча с Full HD резолюция.

 

 

След излизането на QHD екраните сякаш 1080p не звучи толкова впечатляващо, но истината е друга. Тези пиксели са повече от достатъчни, за да изглежда екранът на One X9 максимално ясен. Процесорът е 8-ядреният MediaTek Helio X10, придружен от 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Наличен е слот за microSD карта памет и възможност за поставяне на две SIM карти. Операционната система е Android 6.0 Marshmallow. За снимките се грижат две камери. Основната е 13 MP с оптична стабилизация и бленда f/2.0 и дори може да записва снимки в RAW формат, а видео – в 4K резолюция. По-специфичното при телефона е, че на предния панел се намират двата BoomSound говорителя, които са сред силните страни на HTC. Вярвам, че високото им представяне ще продължи и тук.


 

Общото ми впечатление от телефона е положително, но всичко зависи от цената, на която ще се предлага у нас. Към момента липсва информация за това. Хардуерът е напълно способен да осигури плавна ежедневна работа – нещо, което усетих във времето, в което го разглеждах.

На Световния мобилен конгрес HTC представи още три смартфона, но част от линията Desire. Истината е, че те не могат да се отличат с висок хардуер, като дори най-бюджетният от тях има откровено ниски параметри, но притежават известен чар. Той се крие на задните панели. За тяхната разработка е използвана технологията Micro Splash. Зад името се крие метод, който сякаш опръсква панела с боя по време на производството му. Това означава, че всеки един от новите Desire е уникален със своите пръски.

 

HTC Desire 825

 

HTC Desire 825 е най-големият от трите модела и е оборудван с 5.5-инчов дисплей. Неговата резолюция е HD, което на подобни инчове няма как да не си проличи. Добрата новина е, че предният панел е покрит с Gorilla Glass, за да бъде по-издръжлив. Desire 825 се задвижва от 4-ядрен процесор Snapdragon 400 (1.6 GНz), 2 GB RAM и операционна система Android Marshmallow. На гърба освен интересните точици, сякаш някой е изпръскал стена с боя, е 13 MP камера с бленда f/2.2 и запис на Full HD видео, а на предния панел е 5 MP сензор. И тук са налични BoomSound говорителите, които да отличат модела от конкурентите. За съжаление, както споменах по-горе, нямахме възможност да разгледаме този модел, тъй като беше поставен в стъклени кутии и изключен.

 

HTC Desire 530

 

Средният Desire носи номер 630, a най-евтиният от трите – 530. Desire 630 също има HD екран, но диагоналът е 5 инча. Процесорът е Snapdragon 400, RAM паметта е 2 GB, а двойката камери са 13 MP (основна) и 5 MP предна. Този модел също има BoomSound говорители. Те обаче липсват при Desire 530, който има най-занижени параметри – процесор Snapdragon 210, 1.5 GB RAM, 16 GB вътрешна памет и 8 MP основна камера. И двата модела са с 5 MP предни камери и операционна система Android 6.0.

 

HTC Desire 530

 

Новите смартфони на HTC наистина имат индивидуалност и чар, които ми допаднаха. Проблемът е, че в момента пазарът започва да се изпълва с наистина качествени апарати от китайските производители, които предлагат много по-сериозен хардуер, и то на много достъпни цени. Това автоматично атакува новите представители на серията Desire, които остават да разчитат, особено 530, на интересния си заден панел. Останалите два варианта имат и преимуществото на BoomSound говорителите.

 

А за всички интересни новини от MWC 2016, посетете специалната ни страница в партньорство с Теленор.

Тагове: