Широко тиражираната концепция за "щита Юпитер", която твърди, че планетата защитава Земята от сериозни сблъсъци с комети, не е вярна, твърди ново проучване.

Не само че гигантът не играе ролята на заслон спрямо нашата планета, но е доста вероятно неговият най-важен принос за зараждането на живота тук да е точно обратният - спомагане за преноса на деликатни материали, произлизащи извън пределите на Слънчевата система, които са нужни за формирането на живот.

Новото проучване на NASA е симулирало движението на десетки хиляди частици между четири планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун - за период от 100 милиона години.

На базата на получените резултати екипът е заключил, че на Юпитер неправилно се приписва ролята на щит. Вместо това, заедно със Сатурн, Юпитер улеснява придвижването на значителна част от частиците във вътрешността на Слънчевата система и в орбити, които се пресичат с тази на Земята. Поради това учените смятат, че система с една или повече планети с роля като тази на Юпитер може да се окаже място с подходящи за зараждането на живот условия.

"Концепцията за ролята на Юпитер като щит принадлежи на миналото и е необходимо тепърва да изследваме ролята на планетата, за която подсказва компютърният модел", посочват учените.

На свой ред NASA трябва да избира между Марс и Луната като дългосрочна цел на своите изследвания.