След като първоначално кацна на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко през ноември 2014 г., "Филе" започна своята космическа одисея, преминала през поредица от предизвикателства, включително и неколкократно изгубване на връзка с Европейската космическа агенция. Приближаването на кометата до Слънцето през 2015 г. временно захрани слънчевите батерии на сондата и за около месец през лятото на миналата година отново имахме връзка с нея. След това обаче "Филе" отново изпадна в изолация и сега идва ред нейната мисия да бъде окончателно преустановена.

Европейската космическа агенция потвърди, че от тази седмица мисията на "Филе" - първата сонда, кацнала директно на комета - вече се счита за приключена. Носителят "Розета", който пренесе "Филе" до кометата, все още е в орбита около нея и ще продължи да събира данни.

Самата сонда имаше доста тежък престой на кометата 67P. В такива случаи инженерните екипи са с вързани ръце, тъй като за разлика от полетите до Марс например, тук специалистите не могат да знаят предварително как точно изглежда мястото за кацане, тъй като не разполагат със снимки отблизо. Едва когато "Розета" достигна кометата и успя да прати снимки на повърхността, екипът можеше да избере мястото, но трябваше да го направи максимално бързо.

Именно поради това първоначално "Филе" попадна в негостоприемен район на кометата без достатъчно слънчева светлина. Въпреки това сондата успя да реализира цели 80 процента от основните задачи на мисията през своя кратък живот.

"Апарати като "Филе" са предвестници на нашите космически изследвания. Изпращаме ги в тези враждебни условия с ясното съзнание, че това е еднопосочно пътуване - те няма да се върнат у дома", казва Джон Калас, мениджър на проекта за изследване на Марс и роувъра "Кюриосити".

А знаете ли, че NASA възнамерява да използва модеми, захранвани от слънчева светлина, за космически комуникации.

Тагове: