На всички е известно, че ако компютърът е включен към интернет чрез кабели или с една от многобройните безжични технологии, то той е потенциално уязвим за хакерски атаки. Един от методите за защита на компютрите отвън се явява неговата физическа изолация, пълното изключване на устройството от връзките с външния свят – в сферата на кибер безопасността тази мярка носи името „въздушен интервал“. Единственият начин, чрез който може да бъде атакуван такъв компютър, е качването на програма от външен носител, например от карта памет или флашка. Или, както демонстрираха израелски специалисти – това може да стане и по-доста по-необичаен начин.

 

На конференцията MALCON 2014, която се състоя миналата седмица в Пуерто Рико, израелските изследователи, специалисти по кибер безопасност, демонстрираха метод за взлом на изолирани компютри и латопи чрез мобилен телефон, разположен недалеч от обекта на атака. Взломът е осъществен с помощта на технология, която е получила името AirHopper и която е разработена от Мордекай Гури и професор Ювал Еловичи от Лабораторията по кибер безопасност (Cyber Security Labs) на университета "Бен Гурион" в Израел.

 

Технологията AirHopper не се базира на Bluetooth, Wi-Fi или някоя от другите съвременни безжични технологии. Тя позволява достъп до данните чрез радиовълни от FM честотния диапазон. За съжаление или по-скоро – за късмет, всички технически детайли на технологията се пазят в строга тайна. Но според информация, публикувана на сайта на университета, изследователите вече от доста време се занимават с въпросите относно нестандартното използване на FM приемниците, с които са снабдени повечето съвременни телефони и смартфони.

„Мобилните телефони обикновено са снабдени с FM радиоприемници и както вече е известно, софтуерът може умишлено да генерира радиоемисия директно от дисплея на атакувания компютър“, казват изследователите като обобщение на своя метод.

Изпитанията на шпионската технология AirHopper са показали, че текстовата и графичната информация от компютрите може успешно да бъде разчетена от телефон, намиращ се на разстояние до 7 метра от компютъра. Ефективната скорост на предаване на данните в този случай е само 12 - 60 бита в секунда. Това, разбира се, е недостатъчно, за да се откраднат висококачествени, компрометиращи снимки, но за присвояването на „тайната“ ни парола скоростта е предостатъчна.