Amazon се присъединява към вълната на генеративния изкуствен интелект. Bedrock е новият API на компанията за Amazon Web Services (AWS), който позволява на разработчиците да използват и персонализират инструменти за изкуствен интелект, които генерират текст или изображения. Представете си го като облачно базирана и конфигурируема алтернатива на ChatGPT и DALL-E 2 на OpenAI, предназначена за бизнеса и разработчиците.

Клиентите на AWS могат да използват Bedrock за писане, създаване на чатботове, обобщаване на текст, класифициране на изображения и др. въз основа на текстови подсказки. Той дава на потребителите си възможност да избират между модела на фондация Titan (FM) на Amazon и моделите на няколко стартъпа, включително Claude на Anthropic (конкурент на ChatGPT, подкрепен от Google от бивши служители на OpenAI), Jurassic-2 на AI21 (езиков модел, специализиран в испански, френски, немски, португалски, италиански и холандски) и Stable Diffusion (популярен генератор на изображения с отворен код). Освен това фирмите и разработчиците могат да персонализират начина на работа на моделите въз основа на входни данни - които според Amazon няма да се използват за обучение на моделите. Това би трябвало (теоретично) да реши ключов проблем, свързан с неприкосновеността на личния живот, за предприятията, които въвеждат чувствителни данни.

Amazon разглежда предлагания набор от модели с изкуствен интелект като начин за осигуряване на гъвкавост на клиентите. Описанието на компанията гласи:

"С безсървърното изживяване на Bedrock можете да започнете бързо да персонализирате частно ФМ със собствените си данни и лесно да ги интегрирате и внедрявате в приложенията си, като използвате познатите ви инструменти и възможности на AWS (включително интеграции с функциите на Amazon SageMaker ML като Experiments за тестване на различни модели и Pipelines за управление на вашите ФМ в мащаб), без да се налага да управлявате каквато и да е инфраструктура".

"Повечето компании искат да използват тези големи езикови модели, но за обучението на наистина добрите са необходими милиарди долари и много години, а повечето компании не искат да преминат през това", заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси пред CNBC в четвъртък. "Така че това, което те искат да направят, е да работят на базата на основен модел, който вече е голям и страхотен, и след това да имат възможност да го персонализират за свои собствени цели. И това е Bedrock."

Amazon казва, че C3.ai, Pegasystems, Accenture и Deloitte са някои от първите фирми, които ще изпробват Bedrock. Компанията все още не е обявила цени за набора от инструменти на AWS и в момента отваря достъп чрез списък на чакащите. Можете да прочетете повече и да кандидатствате за достъп на уебсайта на проекта.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно