В съботния ден американската Кристина Кох влезе в историята като жената с най-дълго продължил космически престой, похвали се NASA.

През април американското космическо ведомство продължи мисията на астронавтката Кристина Кох на Международната космическа станци до месец февруари следващата година, с което тя да стане рекордьорка. Понастоящем, астронавтката изпълнява своята мисия на МКС съвместно с колегите си Ан Макклейн, Ник Хейг, Давид Сен-Жак, Олег Кононенко и Алексей Овчинин.

Досега с най-добро постижение за продължителност на космически полет е американката Пеги Уилсън с 288 дни. В историята на станцията са осъществени 221 излизания за работа навън, като в 43 случая в екипа е имало и жена.

По-дългосрочната мисия на Кох трябва да разкаже на NASA повече за ефектите на дългосрочния космически полет върху човешкото тяло. Това от своя страна би могло да бъде от жизненоважно значение за завръщането на Луната, както и за евентуални планове за слизане на Марс. Каквито и жертви да е направила Кох, биха могли да се изплатят, ако гарантират, че изследователите ще се върнат здрави.

Самата МКС е в орбита от 20 ноември 1998 г. До момента в този проект участват 16 държави: Русия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция и Япония.

Виж още: Ню Йорк каза твърдо "не" на е-скутерите

Тагове: