Изглежда, че Apple дължат на Samsung “стотици милиарди южнокорейски вонове“ (100 милиарда вона = 86 милиона долара). Според ETNews при сключването на сделката Samsung да произвеждат дисплеи за Apple поради по-напредналата си OLED технология, от Apple са имали изискване да бъде построена отделна фабрика, която да произвежда само за тях. Първоначално уговорката е била за 100 милиона дисплея на година, но поради спада в продажбите на iPhone намаляват поръчките, а с това и печалбата на Samsung пада двойно, от 5.7 трилиона вона през 2017 на 2.62 трилиона за 2018.

От Apple едва ли ще платят задължението кеш, по-скоро ще направят допълнителни поръчки, за да се изравни разликата. Това няма да е особено трудно, понеже Samsung си остават единствената компания, която произвежда дисплеи за iPhone X линията на Apple. Още през 2017 се появиха слухове, че Apple ще плати на LG 2.7 милиарда долара, за да могат да построят нова фабрика и да предоставят на Apple алтернатива за снабдяване с OLED панели. И досега обаче това не се случва, а и проблемите около Japan Dispaly, които наскоро спечелиха правото да произвеждат екрани за Apple Watch, също не спират.

Връзката между Apple и Samsung е, меко казано, странна. Партньори, но в същото време и конкуренти. Това, че Apple дължи пари заради намалелите продажби на iPhone, със сигурност е удар под кръста.

Вижте още: Apple Pay дойде и у нас

Тагове: