Можете ли да си представите да се върнете назад във времето, за да посетите изгубен близък? Това сърцераздирателно желание е подтикнало астрофизика проф. Рон Малет да построи машина на времето. След години на изследвания проф. Малет твърди, че най-накрая е разработил революционното уравнение за пътуване във времето.

Идеята за преобръщане на времето по наша воля - връщане към миналото, промяна на историята или поглед в бъдещето - е основна тема на научната фантастика от повече от век. Но може ли тя да се превърне от фантазия в реалност?

Манията на Малет по пътуването във времето и неговото уравнение се корени в едно разтърсващо преживяване от детството. Когато е само на десет години, баща му, телевизионен техник, който насърчава любовта на сина си към науката, умира трагично от сърдечен удар.

Съкрушен, младият Малет търси утеха в книгите. Именно "Машината на времето" на Х. Г. Уелс предизвиква увлечението му за цял живот. Началните редове на Уелс се превръщат в негова мантра: "Хората на науката знаят много добре, че времето е само вид пространство. И защо да не можем да се движим във Времето, както се движим в другите измерения на Пространството?".

Този дълбок въпрос запалва научното пътешествие на Малет. Той се посвещава на разбирането на природата на времето, решен да намери начин да се върне в миналото и да види отново любимия си баща. Десетилетия наред изследвания на черните дупки и теориите на относителността на Айнщайн доведоха до уравнението за пътуване във времето.

Докато е в болница заради сърдечно заболяване, Малет получава откровение. "Оказва се, че черните дупки могат да създават гравитационно поле, което може да доведе до създаването на времеви примки, които биха ни позволили да се върнем назад във времето", обяснява той. Представете си тъканта на пространство-времето като река. Докато времето обикновено тече в една посока, Малет изказва теорията, че огромната гравитация на въртяща се черна дупка може да създаде водовъртежи, в които времето се завърта обратно към себе си.

Визията на Малет за машината на времето е съсредоточена върху това, което той нарича "интензивен и непрекъснат въртящ се светлинен лъч" за манипулиране на гравитацията. Устройството му ще използва пръстен от лазери, за да имитира ефекта на изкривяване на пространството и времето от черна дупка.

"Да кажем, че имате чаша кафе пред себе си. Започнете да разбърквате кафето с лъжицата. То започва да се върти, нали? Точно това прави въртящата се черна дупка", обяснява Малет.

"В теорията на Айнщайн пространството и времето са свързани помежду си. Ето защо то се нарича пространство-време. Така че, когато черната дупка се върти, това всъщност ще доведе до изместване на времето."

"В крайна сметка въртящият се лъч от лазерни светлини може да се използва като своеобразна машина на времето и да предизвика изкривяване на времето, което ще ни позволи да се върнем в миналото", каза Малет. Може би това, което е започнало като желание на един син да види баща си за последен път, един ден може да промени разбирането ни за самото време. Препятствията по пътя от уравнението за пътуване във времето към машината са огромни. Малет признава, че за захранването на такова устройство са необходими "галактически количества енергия" - енергийни нива, които далеч надхвърлят сегашните ни възможности.

Самият размер на теоретичната машина на времето също е неизвестен. Макар че Малет оптимистично заявява: "Разбрах как да го направя. Теоретично това е възможно", но реалността е, че той може и да не доживее да види машината построена.

Освен това теорията на Малет е свързана със значително ограничение. "Можете да изпращате информация обратно, но можете да я изпращате само до точката, в която сте започнали да управлявате устройството."

В този смисъл машината на времето е като еднопосочна услуга за изпращане на съобщения към миналото. Не можете да пътувате до момент, в който машината е съществувала преди това. Въпреки трудните предизвикателства, забележителното пътуване на Малет е свидетелство за човешкия дух. Успоредно с изследванията си за пътуване във времето той води забележителна академична кариера, преподавайки физика в Университета на Кънектикът. Сега, вече на повече от седемдесет години, работата му е движена от непоколебима вяра във възможността на привидно невъзможното.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие