Ексцентрична нова теория предполага, че всяка материя притежава някаква форма на ум или съзнание, не само животните - включително, както предполага един биолог, самото Слънце.

В едно увлекателно изследване на хипотезата, която привържениците ѝ наричат "панпсихизъм", Popular Mechanics съобщава, че тази необичайна концепция съществува от хиляди години, а в по-изчистената си форма се появява през последните няколкостотин години.

Въпреки че наченки на подобна мисъл съществуват още от Древна Гърция, терминът "панпсихизъм", както се обяснява в доклада, е създаден през XVI век от италианския философ Франческо Патрици. Макар че през XIX в., когато суперзвездата на психологията Уилямс Джеймс публично я преписва, теорията се радва на доверие, тя е убита през 20-те години на XX в. от Виенския кръг, когато "логическият позитивизъм" - идеята, че философските въпроси трябва да имат логически отговори - завладява философския свят.

През 2004 г. друг италианец, неврологът и психиатър Джулио Тонони, предлага така наречената "интегрирана информационна теория на съзнанието", според която съзнанието е почти навсякъде. От време на време започва своеобразен ренесанс на панпсихиката, а през 2014 г. - почти 100 години след като Виенският кръг убива теорията за доброто чувство - уважаваният невролог Кристоф Кох твърди в Scientific American, че ако частите материя могат да се оформят в човешки тела и да станат съзнателни, няма причина и групите елементарни частици да не могат.

Може би един от най-убедителните примери за панпсихичната идея се появява през 2021 г., когато биологът и писател Рупърт Шелдрейк публикува статия, в която поставя въпроса дали самото Слънце може да е съзнателно.

"Не е необходимо съзнанието да се ограничава само до мозъка", казва Шелдрейк в новия материал на Popular Mechanics. "Връзката между съзнанието и физическите системи изглежда е чрез ритмични електромагнитни полета, които, разбира се, присъстват в нашите мозъци. Те присъстват във и около Слънцето и биха могли да бъдат връзката между слънчевия разум и тялото на Слънцето."

За да бъдем точни, няма нито едно доказателство в подкрепа на тази теория. А и Шелдрейк е особена личност; той все пак има докторска степен по биохимия и през 70-те години на миналия век е правил изследвания в Кеймбриджкия университет. Но оттогава насам е привлечен от различни изключително нестандартни теми, вариращи от кристали до телепатия, и до голяма степен е отхвърлен от утвърдената научна среда.

Все пак това е забавна идея от научнофантастичен тип. Слънцето е сложна система; може би то крие тайни, които все още не сме разбрали.

И да кажем, че всичко това е някак вярно - ако е така, за какво би мислило Слънцето?

"То може да е в състояние да избере в коя посока да изпрати слънчеви изригвания или изхвърляния на коронална маса", разсъждава Шелдрейк пред PopMech, "които могат да имат огромно въздействие върху живота на Земята и към които нашите технологии са много уязвими".

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)