Каквото и да ни учат филмите, реалните достижения при изкуствените протези все още не са толкова напреднали. Дори едно елементарно действие отнема ценно време, тъй като мозъкът се нуждае от секунди, за да възприеме това, което виждат очите ни, да предаде електрически сигнали и те на свой ред да бъдат разшифровани от изкуствения крайник, който да се задвижи.

Ето защо биомедиците от Университета на Нюкасъл дават всичко от себе си, за да намалят това време. Тяхното решение: да оборудват изкуствената ръка със собствено "око" и "мозък", пише Slash Gear.

Идеята е, вместо пациентът да контролира движението на ръката, самата протеза да извършва това.

”Протезите са се променили много малко през последните 100 години - дизайнът е много по-добър, материалите са по-леки и по-трайни, но все още работят по същия начин”, казва Киануш Назарпур, преподавател по инженерна биомедицина.

На практика това означава, че поставяйки евтина камера на ръката, инженерите могат да я програмират да разпознае обект и да избере подходящия захват, като без завъртане на дланта, за да хване чаша, или със завъртане на дланта надолу, за да вземе дистанционното за телевизора. Също толкова важно е, че ръката прави това за милисекунди, което според инженерите е 10 пъти по-бързо от настоящите протези.